Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 de juny del 2015

22 de juny: màximes de 32ºC i tempestes llunyanes

Enclusa de tempesta ocultant la posta de sol d'ahir dilluns.


Ahir dilluns 22 de juny, a Palamós l'estiu es va manifestar amb tota la seva força, ja que la jornada va estar dominada per un astre rei que brillava amb tot el seu esplendor, a més a més, un altre cop les màximes es van enfilar de valent cap a l'interior de la comarca baixempordanesa, amb alguns valors que superaren lleugerament els 32ºC.
El sol, les altes temperatures i la sequera que arrosseguem en els darrers mesos, han fet que les plantes de cicle curt, com les poàcies o gramínies que poblen el nostre territori, s'hagin assecat, inclús, alguns arbusts com les argelagues o les estepes també comencen a substituir el color verd pel color marró de rigurós estiu.
Aquesta circumstància provoca que aquestes plantes s'hagin convertit en un veritable polvorí que agreuja el perill d'incendis forestals.

Avui que tindrem la Revetlla de Sant Joan, cal tenir més present que mai que està prohibit llençar cohets i petards a menys de 500 metres del bosc, ja que els elements pirotècnics poden provocar un foc.
Segons els models numèrics, està previst que al llarg d'avui dimarts es puguin escapar alguns ruixats a la nostre comarca, la qual cosa aniria molt bé per mitigar el perill d'incendi, no obstant, sembla que a partir del vespre ja no s'espera que plogui a la nostre zona i la revetlla es podria celebrar sense pluja.


Sotabosc exhuberant però molt sec vist ahir dilluns a les Gavarres, en el sector de Calonge.


La inestabilització del temps que s'ha produït en les darreres hores, ahir al vespre ja va tenir un primer un tast en forma de tempestes intenses cap a a zona del Pirineu i Prepirineu, les quals van crèixer gràcies al pas d'una llengua d'aire fred en altura, amb isotermes de -14ºC a 500 hPa.
Les tempestes van anar viatjant cap a l'oest i arribaren molt desgastades, en forma de quatre gotes, fins a la mateixa costa de l'Alt Empordà.
Al Baix Empordà tan sols van caure 0,6 mm a Verges, malgrat tot, a la nit es podia observar una bona llampegada des de Palamós, mirant cap a l'horitzó nord i també al darrere les Gavarres, així com una gran enclusa apareguda durant el vespre.

Dades de precipitació d'ahir dilluns a Girona, segons Meteoclimatic:

Ribes de Freser 47,2 mm., Tregurà 30,8 mm., Planoles 24,0 mm., Llanars 23,2 mm., Olot-Les Fonts 19,0 mm., Sant Feliu de Pallerols 17,6 mm., Vilamacolum 5,2 mm., Mata 4,8 mm., Darnius 3,6 mm., Sant Miquel de Fluvià 2,8 mm.


Mapa de llamps d'ahir dilluns.


En un altre ordre de coses, si ens fixem en les màximes registrades ahir dilluns al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 1 i 3 graus més altes de mitjana cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, degut al vent reescalfat de garbí, no obstant, a Palamós la màxima va baixar 2,4ºC perqué el garbí ens arriba més fresc.
Els valors van oscil·lar entre els 32,5ºC de Bellcaire d'Empordà, com a màxima més alta, i els 23,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser entre 1 i 3 graus més altes, però a Palamós baixà algunes dècimes, amb els 14,8ºC de Monells, com a mínima més fresca i els 20,9ºC de Sant Feliu de Guíxols,  com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir dilluns 22 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 32,4ºC (15,7ºC)., Monells 32,2ºC (14,8ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,8ºC (15,8ºC)., Torroella de Montgrí 31,8ºC (16,3ºC)., Castell d'Aro 27,9ºC (17,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 22 de juny  del 2015 a Palamós., temperatura màxima 23,2ºC, mínima 19,7ºC. Estat del cel:  al matí hi havien 3/8 Ci, Cc i 2/8 Ac, a part de 1/8 Sc., migdia amb 2/8 Ci., tarda 2/8 Ci i 3/8 Ac., al vespre arribada d'una enclusa de tempesta 5/8 Ci, As i 1/8 Sc. Vent: fins les 09:00h vent del S, a 5 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del SSO, a 20/25 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol a primeres hores i un xic de maror la resta del dia., mar endins també hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,82 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 71%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i banyistes a la platja ahir dilluns al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.