Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 27 de juny del 2015

26 de juny: l'estiu tòrrid s'afiança a l'Empordanet

Camps segats sota el sol d'ahir divendres, amb la vila medieval de Pals al fons de la imatge, El Quermany i núvols prims.


Ahir divendres 26 de juny, darrer dia de la Festa Major de Palamós, el sol va caure amb tot el seu pes a sobre els pobles de l'Empordanet.
Tal com podeu observar al recull d'imatges captades ahir divendres des de Sant Feliu de Boada, un nucli rural pertanyent al municipi de Palau-sator, el paisatge bucòlic amb els típics camps segats evocaven l'estació més tòrrida de l'any.

Aquesta estació que ja va entrar amb força el passat 21 de juny, sembla que no voldrà donar-nos cap respir en els propers deu dies.
Com ja us vaig avançar en un anterior article, la calor s'anirà incrementant de forma paulatina, gràcies a l'arribada d'una potent bombolla d'aire càlid procedent del desert del Sàhara, la qual ha de portar-nos temperatures màximes d'entre 25 i 30 graus a la Costa Brava Centre, amb notable sensació de xafogor i mínimes tropicals.
Cap a l'interior de la comarca s'assoliran els 34/36ºC a partir de demà diumenge i en dies posteriors, el més destacable serà la llarga durada d'aquesta calorada., amb la qual cosa, es podrà qualificar de forma oficial com a "onada de calor. De fet, ahir divendres ja es va arribar fins als 39ºC a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre)., a la nostre comarca tampoc vam fer curt, ja que es va arribar fins als 32ºC a Monells.

Per fer-nos una idea d'aquesta onada de calor, tot seguit us poso el famós diagrama per conjunts del model GFS, conegut popularment com a " ensembles ", on s'observa com la línia mitjana dels diferents escenaris previstos, ens indica que les isotermes a 1500 metres d'altura estaran entre els 20 i 22 graus a la nostre latitud a partir del dilluns. Cal destacar que a l'oest del país es poden assolir isotermes de 25ºC a 850hPa i en superfície màximes de 40ºC o localment superiors.




Camps segats sota el sol d'ahir divendres, amb el massís del Montgrí al fons de la imatge.


Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir divendres al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 4 graus més altes de mitjana.
Els 32,0ºC de Monells foren la màxima més alta, en canvi, els 25,7ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més curta.
Per la banda de les mínimes, aquestes van ser entre 3 i 4 graus més elevades, amb els 14,7ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 20,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir divendres 26 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,0ºC (14,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,3ºC (14,9ºC)., La Tallada d'Empordà 30,8ºC (15,2ºC).,  Torroella de Montgrí 30,4ºC (15,8ºC)., Castell d'Aro 27,8ºC (16,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 26 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,2ºC, mínima 18,9ºC. Estat del cel: matí amb cel serè., migdia 2/8 Ci i Ac., tarda 3/8 o 4/8 Ci i 1/8 Ac., vespre augment nuvolós important amb entre 4/8 o 5/8 Ac, Sc i Cu. Vent: fins les 09:00h vent del NNO a 2 km/h de mitjana i estones de calma., a partir de llavors vent de component ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí, un xic de marejol a partir de les 18:00h., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Camps segats sota el sol d'ahir divendres i molí de vent. El garbí pot entrar reescalfat a l'interior de la comarca, però arran de mar pot frenar els termòmetres.


Camps segats sota el sol d'ahir divendres, amb la vila medieval de Pals al fons de la imatge.