Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 8 de juny del 2015

7 de juny: més calor a l'espera de canvis

Camps de cereals a Vall-llobrega ahir diumenge a la tarda, sota un sol de justícia.


Ahir diumenge 7 de juny, la marinada, al contrari d'anteriors ocasions, va entrar amb molt poca força a la badia de Palamós, assolint una ratxa màxima de només 18 km/h.
Aquesta situació va provocar que el vent de mar fos molt poc eficient alhora de moderar el termòmetre., això va fer que a la vila palamosina la temperatura màxima s'enfilés fins als 26,4ºC al centre del nucli antic i fins als 27,3ºC a La Fosca, siguent les temperatures màximes més elevades del present any 2015.

Si a Palamós la calor va apretar de valent, cap al prelitoral de Girona encara va ser més forta, amb registres exagerament elevats, com per exemple la màxima de 35,2ºC registrada a Vilablareix, els 33,6ºC de Girona, els 33,3ºC de Monells, els 32,9ºC de Fornells de la Selva, els 32,9ºC de Santa Coloma de Farners, els 32,8ºC d'Anglès o els 32,5ºC de Cassà de la Selva.

Juntament amb aquesta calorada, el cel es va presentar asserenat tota la jornada, amb un sol de justícia que queia sobre els camps de cereals que es presenten ben rossos a Vall-llobrega, a punt per la sega, tal com podeu observar a la imatge que obre aquest post.


Temps assolellat amb Cumulonimbus sobresortint per l'horitzó oest ahir a primeres hores de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Malgrat que a la costa es va mantenir la monotonia caracteritzada pel binomi sol i calor, cap a la banda del Pirineu i Prepirineu, la forta calor, el forçament orogràfic i la presència d'una petita bossa d'aire fred en altura, van fer crèixer grans núvols de desenvolupament vertical del gènere Cumulonimbus.
Aquestes tempestes s'observaren a la llunyania des de Palamós, mirant cap a l'horitzó oest i nord-oest, a més, al capvespre van arribar algunes encluses que ajudaren a la formació d'un tènue parheli a l'esquerra del sol.

Dades de precipitacó caiguda ahir diumenge en forma de tempesta al Ripollès:

Sant Pau de Segúries 15,4 mm., Planoles 9,0 mm., Núria 8,9 mm., Ribes de Freser 4,2 mm., Ulldeter 3,6 mm., Llanars 2,6 mm.

A Palamós, sembla que s'entreveu el final del túnel, ja que la presència d'un potent anticicló de 1036hPa centrat a sobre les illes Britàniques, farà canviar el patrons atmosfèrics, establint-se una circulació entre meridiana i retrògrada, on les masses d'aire fred en altura i les pertorbacions, en comptes de viatjar d'oest a est, viatjaran d'est a oest.
Aquesta situació pot fer que els ruixats i les tempestes puguin afectar-nos de forma clara entre el dimarts a la tarda i el dimecres, amb possibilitats que en alguns moments siguin d'intensitat forta. Degut a les precipitacions i a l'aire fresc que es desplomarà cap a la superfície, les temperatures seran clarament més baixes a l'interior, però a la costa la baixada serà menys significativa i centrada especialment en hores nocturnes i de bon matí.
En dies posteriors podria mantenir-se la inestabilitat, amb la qual cosa, hi podria haver el període més plujós des del passat mes de març, situació que anirem seguint en propers articles.


Mapa de superfície amb precipitacions previst pel dimarts a la tarda. Veiem un potent anticicló sobre les Illes Britàniques i traces de pluja a sobre Catalunya.


Restes d'encluses i parheli tènue a l'esquerra del sol (extrem esquerra de la foto) ahir al capvespre.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes d'ahir diumenge al Baix Empordà van ser entre 1 i 3 graus superiors respecte a les del dia abans.
Aquestes oscil·laren entre els 33,3ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 26,4ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van pujar entre 3 i 5 graus de mitjana, amb els 14,4ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 19,0ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir diumenge 7 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,3ºC (14,4ºC)., La Tallada d'Empordà 32,5ºC (14,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,6ºC (14,9ºC)., Torroella de Montgrí 29,9ºC (15,4ºC)., Castell d'Aro 28,5ºC (15,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 7 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,4ºC (27,3ºC a La Fosca), mínima 18,6ºC. Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o O a 2 km/h de mitjana., entre les 09:00h i les 15:00h vent del S, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i SE, a 5/10 km/h de mitjana, a partir de les 16:30h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 18 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 71%, mínima 52%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tempesta vista des de la llunyania ahir a la tarda, mirant cap a l'oest.