Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 26 de maig del 2016

24 de maig: núvols alts i mitgencs de formes capritxoses

Sortida de sol del passat dimarts 24 de maig amb alguns núvols prims. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:05) i a la galeria de fotos del portal 3/24 (foto nº 7).


El passat dimarts 24 de maig, el dia va començar amb una albada lleugerament acolorida degut a l'arribada de nombroses franges de núvols mitgencs, tal com us mostra la fotografia superior.
Els núvols altocúmuls que ens visitaren al llarg del matí van presentar algunes singularitats amb forma del típic cel empedrat o cel amb cabretes (Altocumulus floccus), alguns altocúmuls amb virga i d'altres adoptaren l'aparença de núvols mammatus.

Aquest espectacle nuvolós (més avall en podeu veure dues fotos) va viatjar de ponent a llevant, degut al vent de ponent que bufava en altura a uns 35 nusos. Els núvols altocúmuls del matí i també els núvols alts que van aparèixer a la tarda, van ser generats pel pas de les restes d'un front provinent d'una àrea de baixes pressions que hi ha centrada a l'oest de la península, la qual també va fer descendir el baròmetre fins als 1010hPa.
Si a aquestes dades hi afegin el fet que durant la tarda el vent de garbí va bufar de manera moderada i persistent, això ens faria suposar que s'acostaven pluges, no obstant aquest fet, per avui dijous, demà divendres i el proper dissabte, tan sols hem d'esperar un augment de les temperatures, amb possibilitats que es puguin formar alguns bancs de núvols baixos o boira de mar, a més, el color del cel es veurà blanquinós per l'entrada de polsim del Sàhara.
De cares al diumenge i els inicis de la setmana pròxima, les temperatures anirien lleugerament a la baixa.

En un altre ordre de coses, els núvols apareguts durant el passat dimarts es repartiren de la següent manera. En total, a primera hora del matí es van observar 4/8 Ac (mammatus i virga). Durant la resta del matí assolellat també es mantingueren alguns núvols prims decoratius, amb entre 1/8 o 3/8 Ci i Ac.
La poca nuvolositat que va quedar fins al migdia, va anar clarament a més amb el pas de les hores, fins a deixar una tarda enterenyinada amb 5/8 i 6/8 Ci, Cs, esteles d'avions, juntament amb 3/8 As i Ac.  



Cel empedrat o cel amb cabretes vist el passat dimarts 24 de maig al matí. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.



Núvols mitgencs i la lluna abans de pondre's el passat dimarts 24 de maig a primera hora del matí.


En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 24 de maig al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van pujar amb més o menys força a tot arreu, gràcies al temps assolellat, a l'enretirada de l'aire fred i a la presència de vent de garbí., no obstant això, l'excepció apareix a Palamós, on la màxima va baixar 0,1ºC respecte el dia abans, degut al mateix vent de garbí.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 3,8ºC respecte el dia anterior, a Torroella de Montgrí va ascendir 3,3ºC i a Castell d'Aro va pujar 1,7ºC.
En aquest sentit, els 24,4ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,3ºC de Palamós van ser la màxima més fresca.

Així mateix, les mínimes van pujar lleugerament a tot arreu respecte el dilluns. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va ascendir 0,9ºC, a Monells va pujar 0,6ºC i a Castell d'Aro va pujar 0,2ºC. L'excepció torna a aparèixer a Palamós, on la mínima va ser 0,4ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 7,0ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,2ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 24 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 23,8ºC (7,7ºC)., Torroella de Montgrí 23,3ºC (8,8ºC)., La Tallada d'Empordà 23,1ºC (8,3ºC)., Monells 22,7ºC (7,0ºC)., Castell d'Aro 20,5ºC (8,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 24 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,3ºC, mínima 10,9ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component NO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver calma., a partir de llavors vent del S i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent del S, SSO i SSE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del S i SSO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h S. Estat de la mar amb marejol al matí, mar de fons del S, i maror a la tarda (ones d'entre 0,5/1 metre)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 1,56 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Núvols mammatus observats el passat dimarts 24 de maig a primeres hores del dia.