Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 29 de maig del 2016

27 de maig: temps assolellat i núvols baixos sobre el golf de Lleó

Imatge de satèl·lit del passat divendres a les 22:00h, on veiem un extens banc de núvols baixos o boira de mar a sobre el golf de Lleó i a la costa de Tarragona.

El passat divendres 27 de maig, a Palamós vàrem tenir un dia plenament assolellat, a més, la presència d'un xic de vent reescalfat de component nord va fer pujar la temperatura màxima fins a 22,3ºC, la qual va ser 2ºC més alta que la del dia abans.
Aquest vent del nord encara va arribar més reescalfat fins a la població veïna de Calonge, indret on registraren una màxima de 27,2ºC (la més alta de la comarca).
El lleuger flux de component nord en superfície, es va encarregar de mantenir allunyat de la Costa Brava l'extens banc de boira o núvols baixos que es va formar sobre el golf de Lleó, no obstant, aquests núvols estrats o estratocúmuls si que van tocar terra cap a la Costa Daurada i la costa de la Catalunya del Nord, tal com podeu veure a la imatge superior.

La imatge de satèl·lit capta la massa d'aire gràcies a una composició RGB, la qual obté les dades dels canals infraroig i de vapor d'aigua del satèl·lit Meteosat de Segona Generació.
Aquesta eina meteorològica, a part de mostrar-nos la boira, s'ha dissenyat i ajustat per seguir l'evolució dels ciclons, en particular, la ràpida ciclogènesi, corrents en doll i anomalies de vorticitat potencial (PV).

Tot i que la boira d'advecció no va acabar d'entrar, es van poder veure algunes franges nuvoloses durant tota la jornada. Al matí van aparèixer entre 3/8 i 5/8 Ci, Cs i Ac, juntament amb 2/8 Sc i St, siguent els núvols més abundants a primera hora del dia que no pas al migdia.
Al llarg de la tarda els núvols anaren a menys, amb només 1/8 o 2/8 Ci i Cs, a més de 2/8 Sc i St. Degut a la presència de pols del Sàhara, la posta de sol asserenada es va veure de color groguenc.


Temps assolellat el passat divendres a les 14:09h, amb algun núvol alt. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat divendres 27 de maig al Baix Empordà, s'observa com el termòmetre va notar un clar ascens degut al temps assolellat i a la presència de vent un xic reescalfat de component nord. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 2,2ºC respecte el dijous, a Castell d'Aro va ascendir 1,6ºC i a Torroella de Montgrí pujà 1,3ºC respecte el dia anterior.
A Palamós la màxima va ser 2,1ºC més alta que la del dijous.
En aquest sentit, els 27,2ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més curta.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu amb més o menys intensitat. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,3ºC respecte el dijous, a Monells va descendir 1,8ºC i a Castell d'Aro baixà 0,5ºC respecte el dia abans. A Palamós hi trobem l'excepció, ja que la mínima va pujar 0,1ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 9,6ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia, per contra, els 15,5ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 27 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 24,7ºC (11,3ºC)., Monells 24,4ºC (9,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,4ºC (10,6ºC)., Castell d'Aro 23,4ºC (12,4ºC)., Torroella de Montgrí 22,1ºC (11,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 27 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 22,3ºC, mínima 15,5ºC. Vent: fins les 12:00h va bufar vent de component N i NNO, a 10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció NNE i  NE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 32 km/h NNE. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,94 metres a les 13:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,95 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


La posta de sol groguenca degut a la pols en suspensió del passat divendres 27 de maig. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)