Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de maig del 2016

4 de maig: l'anticicló fa reaparèixer les minves

Cel serè i el nivell del mar més baix del normal ahir dimecres al migdia a la Negra de Sant Esteve, degut a l'elevada pressió atmosfèrica. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Ahir dimecres 4 de maig, a Palamós vàrem poder observar els efectes de l'elevada pressió en superfície que propicià la presència de l'anticicló europeu. Amb un màxim de 1021 hPa, l'estabilitat atmosfèrica es va encarregar de deixar-nos un dia radiant i sense ni un núvol.
Un altre dels factors que desencadenà l'anticicló va ser la reaparició del fenomen de les minves. Com podeu veure al recull de fotos realitzades ahir al migdia a prop de la Negra de Sant Esteve, es podia observar molt clarament com el mar presentava un nivell més baix de l'habitual, la qual cosa permetia que les algues més superficials afloressin a la superfície i quedessin a la mercè de la radiació solar.
D'altre banda, malgrat aquesta bonança la temperatura màxima registrada a Palamós només va arribar fins a 19,2ºC, degut a l'aparició de vent fresc de component est i nord-est.

Sembla que el temps plenament assolellat que hem tingut en els primers dies d'aquesta setmana, es veurà força minvat degut a un nou augment nuvolós que serà especialment destacable a partir de demà.
A  causa de la presència d'un marcat flux de component est i sud-est, provocat pel llarg recorregut marítim de les isòbares, i de la relativa proximitat amb la pertorbació que hi haurà anclada a l'oest de la península, podrem comprobar com els núvols baixos s'aniran fent més importants fins a tapar el cel. A tot això també caldrà afegir-hi la possibilitat que es pugui escapar algun ruixat durant el proper cap de setmana i inicis de la pròxima.
La temperatura màxima continuarà notant aquest aire més fresc, així com la menor radiació solar, amb la qual cosa es mantindrà a ratlla.
També comprobarem com anirà entrant mar de fons de llevant, amb maror, sobretot a partir del dissabte.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dimecres. Veiem com estàvem sota el domini d'un anticicló que fou el responsable de les minves.


Cel ras amb un xic de marejol ahir dimecres al migdia.


Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimecres 4 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van baixar a tot arreu, degut a la presència de vent fresc de component est i nord-est a les hores centrals de la jornada.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,7ºC respecte el dimarts, a La Tallada d'Empordà va descendir 0,6ºC i a Monells va baixar 0,1ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima descendí 1,2ºC respecte el dimarts.
En aquest sentit, els 23,8ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 19,2ºC de Palamós i de Calonge-Mas Pallí van ser les màximes més fresques.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar a tot arreu amb més o menys força a causa del vent. Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 1,7ºC respecte el dimarts, a Monells va ascendir 1,2ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 0,6ºC. A Palamós la mínima no va variar respecte el dia anterior.
Els 4,5ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 14,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 4 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,8ºC (4,5ºC)., La Tallada d'Empordà 23,1ºC (7,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,8ºC (6,2ºC)., Torroella de Montgrí 21,2ºC (8,8ºC)., Castell d'Aro 20,1ºC (8,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 4 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 19,2ºC, mínima 13,9ºC. Estat del cel asserenat. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NNO i NO, amb marcades fluctuacions d'intensitat (passant dels 10 a 20 km/h de mitjana)., a partir de llavors vent del ENE, NE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del NE, E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del S, SSO i SO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del OSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h NNO (poc després de la mitjanit). Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror a la tarda., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 14:00h i de 0,59 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 2,73 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 27%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


2 fotos més de les minves observades ahir al migdia