Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 de maig del 2016

5 de maig: primers núvols, cisallament del vent i màximes avall

Núvols baixos abundants ahir dijous durant la posta de sol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).


Tal com es preveia, ahir dijous 5 de maig, a Palamós es va constatar com la presència dels núvols anava a l'alça amb el pas de les hores, tot això com a símptoma del canvi de temps que ha d'arribar aquest cap de setmana, a més, la temperatura màxima registrada a Palamós va baixar 1,0ºC respecte el dia abans.
Després que els tres primers dies d'aquesta setmana s'hagin mostrat plenament assolellats i amb temperatures clarament més altes que les registrades en els dies precedents, durant el matí del dijous l'astre rei es va veure un xic enterbolit per l'arribada de nombroses franges de núvols alts despentinats.
Les formes capritxoses dels núvols cirrus foren degudes al cisallament del vent en altura (entre els 500hPa i els 300hPa), el qual possiblement fou provocat per la presència d'un flux de component sud que pujava del nord d'Àfrica i un flux de component nord que baixava des del centre del Continent Europeu.

El cisallament en el vent és la diferència en la velocitat del vent o la seva direcció entre dos punts en l'atmosfera terrestre. Depenent de si els dos punts estan a diferents altituds o en diferentes localitzacions geogràfiques, el cisallament pot ser vertical o horitzontal.
Generalment, aquest factor sol anunciar l'arribada d'una pertorbació i, a més, també genera turbulències que dificulten la navegació aèria.


Mapa de vent a 500hPa d'ahir dijous. Veiem com a Catalunya ens arriba un flux que prové del sud, però en baixa un altre des de França i Alemanya a la mateixa altura. 


Cirrus uncinus vistos ahir a la tarda. Indiquen un cisallament del vent.


En total, en horari matinal es van poder apreciar entre 2/8 i 4/8 Ci i Cs (alguns Ci uncinus).
La lleugera inestabilitat existent, propiciada per la presència d'un petit flux de component est en superfície, es va encarregar que a partir de primeres hores de la tarda també apareguessin algunes capes de núvols baixos. Els núvols baixos els podeu veure clarament a la imatge que obre aquest post i a la de més avall.
Així doncs, durant la segona meitat de la jornada van formar-se entre 2/8 i 6/8 Sc i St, siguent més abundants al vespre que no pas al principi de la tarda. Entre les àmplies clarianes també es veien entre 2/8 i 4/8 Ci i Cs (alguns cirrus uncinus).


Augment dels núvols baixos ahir dijous a les 20:35h i un xic de marejol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).


En relació a les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dijous 5 de maig al Baix Empordà, es veu com aquestes van baixar a tot arreu degut a l'aparició d'alguns núvols i vent fresc de component est.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 2,5ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,3ºC i a Castell d'Aro la màxima baixà 0,6ºC respecte el dia abans. A Palamós la màxima va descendir 1,0ºC respecte el dimecres.
En aquest sentit, els 22,4ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,2ºC de Palamós van ser la màxima més curta.
Pel cantó de les mínimes, aquestes també van baixar a totes les poblacions per culpa del cel estrellat i a la manca de vent., per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 2,7ºC respece el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 1,4ºC i a Castell d'Aro va baixar 1,0ºC. A Palamós la mínima va ser 1,9ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 4,0ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 12,7ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 5 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 21,3ºC (4,0ºC)., La Tallada d'Empordà 20,7ºC (5,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 20,5ºC (4,8ºC)., Castell d'Aro 19,5ºC (7,8ºC)., Torroella de Montgrí 18,9ºC (6,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 5 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 18,2ºC, mínima 12,0ºC. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de direcció N i NNO, a 5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h E. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 15:00h i de 0,59 metres a les 19:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i núvols alts apareguts ahir dijous a les 13:02h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)