Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 17 de juny del 2016

15 de juny: la calor s'esfuma i cúmuls de bon matí

Cúmuls tapant el cel el passat dimecres 15 de juny a primera hora del matí. Foto mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 21:15).

El passat dimecres 15 de juny, tal com podeu veure a la imatge superior i a les de més ensota, a Palamós vàrem començar la jornada amb abundant nuvolositat de tipus baix, formada en la seva major part per cúmuls força gruixuts i també estratocúmuls més modestos.
Tots aquests núvols que ocultaren la sortida de sol, tan sols eren la ressaca que ens indicava el pas d'una línia d'inestabilitat i una àrea de baixa pressió al llarg de la matinada, la qual va fer devallar el baròmetre fins a tan sols 1000hPa, a més, també es va escapar algun plugim inapreciable a la nostre vila. No obstant això, en altres poblacions veïnes es van arribar a recollir 1,2 mm a Calonge, 0,8 mm a Calonge-Mas Pallí o 0,6 mm a Palafrugell. Dades de Meteoclimatic 

Després que el dia comencés ennuvolat, amb el pas de les hores els núvols es van anar trencant fins a deixar-nos un matí i un migdia assolellats, malgrat tot, aquest fet no va ser suficient per facilitar que les temperatures pugessin amb força, sinó tot el contrari, ja que les màximes més altes de la comarca baixempordanesa es van quedar frenades al voltant dels 25ºC.

En un altre ordre de coses, a part de la nuvolositat, la presència de franges molt llargues d'escuma de mar a prop de les roques a primera hora del matí, ens indicaven que hi havia hagut força moviment durant la nit/matinada, amb presència de mar de fons de llevant (maror), segurament a causa de la presència d'una baixa sobre el Mediterrani Occidental.


Escletxa de sol i cel amenaçador el passat dimecres 16 de juny a primeres hores del matí.


Cúmuls tapant el cel el passat dimecres 15 de juny a primera hora del matí. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 01:47).

Així mateix, si mirem més acuradament les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 15 de juny al Baix Empordà, es pot comprobar com aquestes van baixar amb major o menor intensitat a tot arreu, degut a l'entrada d'aire fresc i a la manca de vent de garbí. Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima descendí 2,7ºC respecte el dimarts, a Monells va baixar 2,0ºC i a Castell d'Aro descendí 0,8ºC. A Palamós la màxima va baixar 1,8ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 25,7ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,6ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, es pot veure com els valors van experimentar una certa pujada cap a l'interior, però a la costa van baixar.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 1,2ºC respecte el dia abans i a La Tallada d'Empordà va ascendir 0,8ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 0,4ºC. A Palamós la mínima va baixar 1,7ºC respecte el dia precedent.
Els 15,6ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la mínima més fresca de la jornada, per contra, els 18,3ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 15 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 24,7ºC (17,2ºC)., La Tallada d'Empordà 24,5ºC (15,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 23,6ºC (16,0ºC)., Monells 23,3ºC (15,8ºC)., Torroella de Montgrí 21,9ºC (16,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimecres 15 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 21,9ºC, mínima 18,3ºC. Estat del cel: a 1ª hora del matí 6/8 o 7/8 Cu, Sc i Ac entre les clarianes., a mig matí i al migdia ambient assolellat i entre 3/8 i 4/8 Ac i Sc., tarda assolellada i aparició de 3/8 o 4/8 Ci i Ac, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc, amb Cu força gruixuts a l'horitzó nord-oest. Vent: fins les 10:00h va bufar vent de component N, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NE, NNE, ENE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del SO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 34 km/h NE. Estat de la mar amb marejol de bon matí, mar de fons del E, mar arrissada o un xic de marejol la resta del dia., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,05 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h., alçada màxima de l'onatge 1,95 metres a les 05:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1005hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Posta de sol del passat dimecres 15 de juny, amb alguns altocúmuls i cúmuls gruixuts a l'horitzó. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).


Restes de núvols alts i la mar molt tranquil·la el passat dimecres al vepre. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).