Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 7 de juny del 2016

5 de juny: un dia estiuenc i plàcid a la cala del Senyor Ramon (Santa Cristina d'Aro)

El passat diumenge 5 de juny fou plàcid i assolellat, amb la mar molt tranquil·la. A la foto veiem la cala del Senyor Ramon o la Corcollada (Santa Cristina d'Aro). Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

El darrer cap de setmana que hem deixat enrera ens va fer veure les dues cares de la primavera astronòmica. Després de la lleugera inestabilitat que ens va afectar el passat dissabte, la qual tan sols es va traduir en forma d'un augment nuvolós i la caiguda d'algun plugim a Palamós durant la tarda, el passat diumenge 5 de juny va ser del tot diferent.
L'allunyament de la massa d'aire fred més activa, va permetre que a la costa es pogués gaudir d'un dia radiant que feia respirar un ambient gairebé estiuenc, si no fos per l'aigua del mar que encara es troba força fresca, al voltant dels 18/19ºC.

El dia esplèndid, amb temperatures màximes de 22ºC arran de mar i de 26ºC cap a l'interior de la comarca, van fer lluir l'espectacular i salvatge tram costaner que trobem dins el terme municipal de Santa Cristina d'Aro, municipi de 68 km2 i 5100 habitants que està situat al sud del Baix Empordà i comprèn gairebé tota la capçalera de la Vall d'Aro, travessada pel riu Ridaura, el qual parteix el terme municipal en dos.

En el seu extens terme hi trobem, al nord, el massís de les Gavarres, indret on el terme de Santa Cristina arriba fins gairebé el puig d'Arques (527 msnm). Aquí, els turons més elevats són el puig del Roquet (433 msnm), el puig Aldrich (426 msnm) i el puig d'en Ponç (411 msnm).

Al sud del Ridaura hi ha el massís de l'Ardenya, on hi abunden les roques de formes singulars (anomenades doms) com, per exemple, Pedralta. Els puigs de més altura són la roca Miquela (423 msnm), el puig de les Cols (418 msnm) i el Montclar (407 msnm). Cal destacar, per la seva bellesa, els Carcaixells, una filera de turons granítics molt escarpats.
L'Ardenya cristinenca arriba fins al mar, on hi conforma un tram de costa rocallosa que dóna lloc a les cales i platges de Canyerets, Canyet, del Senyor Ramon (també coneguda com la Corcollada), de Cabanyes (també coneguda com a Concagats) i de Vallpresona.


El temps assolellat del passat diumenge 5 de juny des de la cala del Senyor Ramon (Santa Cristina d'Aro).

La cala del Senyor Ramon, coneguda també com la Corcollada, és l'arenal més gran del litoral, abrupte i salvatge de Santa Cristina d'Aro, el qual s'estén entre les poblacions de Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar.

S'hi accedeix a través d'un sender que surt de la carretera GI-682 i que uneix les poblacions de Sant Feliu de Guíxols i Tossa de Mar. La sinuosa carretera ofereix espectaculars vistes sobre el Mediterrani i sobre aquesta bonica i salvatge zona del litoral de la Costa Brava.
La platja té una longitud de 330 metres i està formada per sorra de gra gruixut. El pendent d'entrada al mar és força pronunciat i el fons marí és sorrenc. No disposa de cap tipus de servei. Té un aspecte salvatge, gairebé sense construccions. S'hi sol practicar el nudisme i és una zona excel·lent per a la pràctica del busseig.
La cala està delimitada, a l'esquerra, pels esculls de Canyet, un grup d'illots que s'endinsen en el mar units per uns curiosos ponts de pedra i que separen aquesta platja de la de Canyet. Cap a la dreta hi ha, separada per unes roques, la petita cala de Concagats, i, al darrere d'aquesta, la platja de Vallpresona (formada de còdols).


Mar plana o arrissada, sota un sol de justícia, el passat diumenge al migdia a la cala del Senyor Ramon.


D'altre banda, les temperatures màximes que van registrar-se el passat diumenge 5 de juny al Baix Empordà, van pujar a gairebé tot arreu amb major o menor intensitat, degut al temps assolellat i a l'entrada d'isotermes de 12/13ºC a 850hPa.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 2,1ºC respecte el dissabte i a La Tallada d'Empordà i a Torroella de Montgrí va ascendir 1,2ºC. L'excepció apareix a Castell d'Aro, on la màxima va baixar 0,1ºC respecte el dia anterior. A Palamós la màxima no va variar respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 26,5ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 21,1ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons el lloc, ja que cap a la costa les mínimes pujaren i cap a l'interior van descendir. Per exemple, a Monells la mínima va baixar 0,7ºC respecte el dissabte i a La Bisbal d'Empordà va baixar 0,2ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí va ascendir 0,2 i a Castell d'Aro va pujar 1,2ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 1,6ºC més alta que la del dia anterior.
Els 11,2ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 17,3ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 5 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 26,5ºC (11,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (11,9ºC)., La Tallada d'Empordà 24,3ºC (12,7ºC)., Castell d'Aro 24,0ºC (13,6ºC)., Torroella de Montgrí 23,3ºC (13,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 5 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 21,8ºC, mínima 16,9ºC. Estat del cel dominat pel sol., al matí i al migdia aparició de tan sols 1/8 Ci i 1/8 Sc., a la tarda es van formar entre 2/8 i 4/8 Sc. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de component NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component S i SSE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del SSE, SE i E, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SE, SSE i S, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h SE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 14:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 69%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ambient assolellat i aigües cristal·lines el passat diumenge 5 de juny al migdia, des de la cala del Senyor Ramon.