Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 23 de juny del 2016

21 de juny: l'estiu comença amb màximes de 32ºC i altocúmuls

El primer sol de l'estiu va aparèixer acompanyat d'abundants altocúmuls el passat dimarts 21 de juny. Foto mostrada al temps del programa Els Matins a TV3 (minut 30:14) i al temps de Meteocat tv.

El passat dimarts 21 de juny, primer dia de l'estiu astronòmic, es va poder observar com el sol, protagonista destacat de l'estiu, va aparèixer per l'horitzó de llevant acompanyat d'abundants núvols altocúmuls que retardaren alguns minuts la seva visió, a més, cap a l'horitzó de ponent la lluna plena es començava a amagar.
L'astre rei i l'estabilitat atmosfèrica, tal com vaig avançar ahir, han vingut per quedar-se entre nosaltres el que resta de setmana (sobretot a la costa), amb la qual cosa la revetlla de Sant Joan i els actes de la Festa Major de Palamós podran lluir plenament. Vegeu l'agenda d'actes.

Aquest ambient assolellat típic de l'estiu ja ens va deixar unes temperatures molt càlides el primer dia d'aquesta estació, amb valors superiors als 30ºC cap a l'interior del Baix Empordà, amb els 32,2ºC de Monells com a dada més remarcable., no obstant això, com és habitual a la costa, la marinada segueix mantenint el termòmetre a ratlla, però amb marcada sensació de xafogor.
La forta sensació de xafogor s'ha de mantenir durant avui dijous (amb vent moderat de garbí a partir del migdia) demà divendres i també el dissabte, però de cares al diumenge a Palamós podria entrar vent fluixet de tramuntana que faria baixar el grau d'humitat.

Parlant del temps passat, s'ha de comentar que les elevades temperatures registrades el passat dimarts cap a l'interior de la comarca, vàren tenir com a detonant el vent de garbí que sol entrar reescalfat en aquelles zones a sotavent de la serralada litoral.
En relació a l'estat del cel, com podeu veure a les fotos, a primera hora del dia s'observaren 4/8 Ac floccus molt fotogènics, però aquest cel amb cabretes altre vegada no assenyalava l'arribada de pluja.
Així mateix, al llarg del matí el temps assolellat va tenir com a contrapunt l'arribada de franges de núvols alts, amb entre 2/8 o 4/8 Ci, i 1/8 Ac. A la tarda els núvols alts es van mantenir, amb entre 3/8 o 4/8 Ci, a més de 2/8 Ac. Amb l'arribada del vespre el cel va quedar asserenat o amb només 1/8 Ci.


Posta de la lluna plena el passat dimarts 21 de juny a primera hora del dia. Foto mostrada a l'Informatiu de TVE Catalunya (minut 02:14h)


La primera sortida de sol de l'estiu el passat dimarts 21 de juny, amb abundants altocúmuls.

Si analitzem amb més detall les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dimarts 21 de juny al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar de forma important a tot arreu, però amb major intensitat a l'interior que no pas a la costa.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 4,7ºC respecte el dilluns, a La Bisbal d'Empordà pujà 4,2ºC i a Castell d'Aro va ascendir 2,7ºC. A Palamós la màxima ascendí 0,8ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 32,2ºC de Monells van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 23,7ºC de Palamós van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van pujar a tot arreu de manera notable, degut a la presència dels núvols i a l'arribada d'aire més càlid.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 4,6ºC respecte el dilluns, a Castell d'Aro va ascendir 3,4ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,2ºC. L'excepció apareix a Torroella de Montgrí, indret on la mínima baixà 1,5ºC respecte el dia abans. A Palamós la mínima va ser 0,3ºC més alta que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 13,6ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada i els 17,8ºC de Palamós van ser la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 21 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,2ºC (13,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,6ºC (14,1ºC)., La Tallada d'Empordà 30,8ºC (14,8ºC)., Torroella de Montgrí 30,2ºC (14,9ºC)., Castell d'Aro 28,1ºC (14,7ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 21 de juny del 2016 a Palamós., temperatura màxima 23,7ºC, mínima 17,8ºC. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component OSO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció S, SSO i SO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del S, SSO i SO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana a primera hora del dia i entre arrissada i marejol al matí, amb un xic de maror a la tarda (ones de 0,5/1 metre)., mar endins hi havia de marejol a maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h), alçada màxima de l'onatge 0,94 metres a les 18:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 87%, mínima 65%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

2 fotos més dels altocúmuls apareguts el passat dimarts a primeres hores del matí


Foto mostrada a la portada del Facebook del Meteocat.


Campanar de l'església de Santa Maria de Palamós amb altocúmuls al cel.