Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de juny del 2016

31 de maig: la primavera meteorològica acaba amb plugims

El temps assolellat d'ahir dimarts al migdia amb el creuer Riviera atracat al moll Fèlix Ribera.


Ahir dimarts 31 de maig, última jornada de la primavera meteorològica, a Palamós vàrem tenir una repetició de la jugada.
Tal com es preveia, l'aire fred que romania estancat a uns 500 hPa va tornar a ser el detonant d'una tarda marcada per les nuvolades i les precipitacions.
Els núvols convectius que van crèixer amb força cap a l'interior i prelitoral de Girona, van descarregar ruixats a partir del migdia lluny de la costa, no obstant, amb el pas de les hores les precipitacions es van anar desplaçant cap al litoral.
A partir de quarts de sis de la tarda a Palamós ens va arribar algun plugim, però aquests plugims duraren poc i només ens deixaren 0,4 mm. Així mateix, poc abans de la mitjanit va caure un ruixat una mica intens., en total, a la nostre vila finalment es recolliren 4,6 mm en el centre del nucli antic i 8,6 mm al Port Marina.

Amb aquestes dades d'última hora, hem tancat un mes de maig que ens ha deixat 49,0 mm, amb la qual cosa el mes es pot qualificar com a "normal" o "lleugerament sec", en relació a les precipitacions, tot això tenint en compte que la mitjana climàtica de precipitació del mes de maig per Palamós és de 51,7 mm.
Com podem veure, tot i que no es poden llençar coets, almenys portem un parell de mesos seguits on el fantasma de la sequera sembla haver desaparegut de la vista, no obstant, segurament els aqüífers encara deuen notar els efectes de la greu sequera del passat hivern, a més, a moltes rieres encara no hi circula l'aigua o tan sols hi passa un fil d'aigua, en el millor dels casos.

Pluja caiguda ahir dimarts 31 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives 18,4 mm., Verges 4,4 mm., Torroella de Montgrí 4,2 mm., Monells 4,2 mm., La Tallada d'Empordà 4,1 mm., Bellcaire d'Empordà 3,8 mm., La Bisbal d'Empordà 3,4 mm., Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., Calonge 1,7 mm.,  Calonge-Mas Pallí 1,0 mm., Castell d'Aro 0,7 mm., Palafrugell 0,4 mm.


Imatge del radar meteorològic d'ahir dimarts a les 17:24h. Veiem com plovia feblement. Font: Meteocat


Cel ennuvolat i plugim ahir dimarts a la tarda, amb el creuer Riviera atracat al moll Fèlix Ribera. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava

D'altre banda, si ens fixem en les temperatures màximes que tingueren lloc ahir dimarts 31 de maig al Baix Empordà, s'observa com aquestes van devallar a tot arreu de manera discreta.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 1,1ºC respecte el dilluns, a Monells descendí 0,8ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 0,1ºC. A Palamós la màxima baixà 0,1ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 22,9ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 18,9ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més fresca.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar lleugerament a totes les estacions meteorològiques respecte el dia anterior. Per exemple, a Monells la mínima va pujar 1,5ºC respecte el dilluns, a Castell d'Aro va ascendir 0,7ºC i a La Tallada d'Empordà va pujar 0,5ºC. Contràriament a la norma general, a Palamós la mínima va ser 0,1ºC més baixa que la del dia abans.
Els 9,2ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 13,1ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 31 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 22,9ºC (10,8ºC)., La Tallada d'Empordà 22,4ºC (10,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 22,0ºC (9,9ºC)., Monells 21,5ºC (9,2ºC)., Castell d'Aro 20,9ºC (11,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 31 de maig del 2016 a Palamós., temperatura màxima 20,1ºC, mínima 12,7ºC. Estat del cel: a primera hora del dia només 3/8 Cu i Sc., al llarg del matí aparició de 4/8 o 6/8 Cu i Sc, cel força amenaçador., al migdia/primeres hores de la tarda temps assolellat amb només 1/8 o 3/8 Sc, però terra endins es veien grans cúmuls., a mitja tarda i al vespre cel ennuvolat 7/8 o 8/8 Cu i Sc, plugim., a la nit 8/8 Cu, ruixat. Vent: fins les 09:00h va bufar vent de component ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E, NE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent del ESE i E, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 19 km/h E. Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 09:00h. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

3 imatges més d'ahir dimarts 31 de maig


El creuer Riviera poc després de salpar ahir al vespre, amb el cel ennuvolat. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava


Temps assolellat observat ahir al migdia, amb la magnífica estampa del creuer Riviera atracat al moll Fèlix Ribera.


Temps assolellat a la badia de Palamós ahir dimarts al migdia, però cap a l'interior ja creixien els cúmuls que durant la tarda deixaren plugims i un cel amenaçador.