Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 6 de maig del 2017

Dijous 4 de maig: màximes de 22/23ºC i les falcíes poblen el cel

Temps assolellat i marejol aixecat pel vent de garbí, el passat dijous 4 de maig, a la cala del Morro del Vedell. 
Tal com es preveia, el domini de l'astre rei i l'entrada d'una massa d'aire càlid subtropical, amb isotermes de 11,2ºC a 850hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), va provocar un augment important de les temperatures màximes. En aquest sentit destaquen els 23ºC que van registrar a la capital comarcal.

Acompanyant la pujada destacada de les temperatures màximes experimentada el passat dijous 4 de maig, també es va observar l'arribada de grans estols de falcíes (Apus apus).
Aquest ocells insectívors de la família dels Apòdids, són molt beneficiosos pel benestar de les persones, pels cultius i per l'ecosistema, degut al seu gran paper de controladors de plagues.
Un any més, no han volgut perdre's la seva cita anual que els porta a senyorejar els terrats i les teulades dels nostres barris, sobretot en aquells on hi poden trobar forats per poder niar.
Tot i que ja fa dues setmanes que s'ha vist algun exemplar, en aquests moments podem veure una gran quantitat d'exemplars.

La falcia o falciot és un ocell d'uns 16 cm de llargada, de color negre, amb la gorja grisa. Té llargues ales en forma de falç. D'aquí ve el nom de falcía amb que se'l coneix en algunes comarques.
Té una cua curta en forma de forquilla i la boca és ampla i el bec és petit.
Les potes són curtes, però té unes fortes urpes amb les que s'agafa a les parets. El seu cant és un xiscle molt agut.
Fa el niu en forats i altres cavitats d'edificis; el fa amb trossets de palla, herbes i plomes.
La femella pon 2 o 3 ous blanquinosos i els incuba entre 18 i 20 dies.
Els pollets segueixen dins del niu fins als 35-50 dies; quan comencen a volar ja no tornen més al niu.

Cal remarcar que no baixa mai a terra, ja que el pes del seu cos li dificulta enormement el poder-se enlairar. Acostuma a deixar-se anar des de llocs alts per remuntar el vol amb facilitat.
Són capaços de volar sense parar tota la vida, exceptuant el temps de reproducció.
Per la nit pugen a més de 2 Km d'altura i dormen planejant. Se'n va a finals d'estiu cap al sud d'Àfrica i retorna a principis de primavera al mateix lloc de l'any anterior.


Vídeo on veiem les falcíes volant sobre els terrats del barri de les Cases Noves, el passat dijous 4 de maig.

Més dades meteorològiques del passat dijous 4 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 18,1ºC, mínima 11,9ºC. Estat del cel: a primera hora del matí s'observaren entre 4/8 i 5/8 Ci, Ac floccus i 2/8 Sc., amb el pas de les hores es va imposar el temps assolellat, amb 2/8 o 3/8 Ci i Ac, i 2/8 Cu i Sc., a la tarda els núvols prims anaren en augment i arribaren a deixar resol, amb 4/8 o 6/8 Ci, Cs, Ac i As, observació d'un parheli abans de la posta de sol.
Vent: fins a les 07:30h va bufar vent de direcció OSO, SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del S, SSO i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del E, NE, ENE i NNE, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 27 km/h (29 km/h a La Fosca) S.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia marejol o un xic de maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 81%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i marejol aixecat pel vent de garbí, el passat dijous 4 de maig, a la cala del Morro del Vedell.

D'altre banda, si mirem les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dijous 4 de maig al Baix Empordà, es veu com els valors van pujar de forma més o menys clara a tot arreu, sobretot a l'interior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 5,6ºC respecte el dimecres, a La Tallada d'Empordà va pujar 4,3ºC i a Castell d'Aro ascendí 2,7ºC. L'excepció va esdevenir a Torroella de Montgrí, on la màxima fou 1,9ºC més baixa que la del dia abans.
A Palamós la màxima va pujar 2,4ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 22,9ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 17,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per acabar, es pot comprobar com les temperatures mínimes van descendir amb major o menor mesura a totes les poblacions.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima fou 4,3ºC més baixa que la del dimecres, a La Bisbal d'Empordà baixà 3,3ºC i a Castell d'Aro descendí 1,6ºC.
A Palamós la mínima va descendir 0,4ºC respecte el dia abans.
Els 6,9ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 11,9ºC de Palamós es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 4 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,9ºC (7,1ºC)., Monells 22,5ºC (6,9ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3ºC (8,0ºC)., Castell d'Aro 19,2ºC (7,6ºC)., Torroella de Montgrí 16,2ºC (7,8ºC).

Temps assolellat i marejol aixecat pel vent de garbí, el passat dijous 4 de maig, a la cala dels Pots.