Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 5 de maig del 2017

Dimecres 3 de maig: cel gris, amb plugims i orenetes

Un grup d'orenetes reposant al damunt d'un cable elèctric trenat, després dels plugims caiguts. Imatge captada el passat dimecres 3 de maig al vespre des del Pla de Calonge.

Tot i que durant la segona quinzena del mes de març ja es van començar a veure alguns pocs exemplars d'orenetes comunes (Hirundo rustica), actualment la seva presència és molt més nombrosa, tal com ens ensenya la fotografia superior que vaig realitzar el passat dimecres 3 de maig al vespre.
La imatge fou captada des del Pla de Calonge, i ens mostra una part d'un grup d'orenetes reposant sobre un filat elèctric trenat, després dels plugims que van caure al migdia/primeres hores de la tarda.

Les orenetes comunes o orenetes vulgars (Hirundo rustica) són uns ocells gregaris; això vol dir que tenen una clara propensió a formar grans grups. Sovint, fins i tot, nien en colònies. Així, quan volen per traslladar-se d'un lloc a un altre en l'època de les migracions, arriben a formar grups de milers d'exemplars.
Al Baix Empordà solen arribar els primers exemplars cap al mes de març, tot i que el gruix més important arriba al mes d'abril o al maig, i retorna cap a l'Àfrica al setembre.

Un grup d'orenetes reposant al damunt d'un cable elèctric trenat, després dels plugims caiguts. Imatge captada el passat dimecres 3 de maig al vespre des del Pla de Calonge.

Fan nius de fang arrodonits i més oberts que els de l'oreneta cuablanca, i els situen en llocs arrecerats, sovint en construccions, sota els ràfecs, en porxos o sota els balcons. Per això es troben més sovint prop dels pobles i de les cases que en ambients naturals, però ha anat esdevenint més rara a les ciutats grans, entre altres raons perquè els hi és difícil trobar-hi fang per fer el niu.
Dins del niu hi posen materials més suaus com plomes, herba seca, etc...
La femella pon entre 4 o 5 ous i els incuba entre 14 i 16 dies. Els pollets segueixen dins del niu fins als 20-22 dies; quan comencen a volar fan petits vols fins a llocs propers on continuen siguent alimentats pels pares.

De la família dels Hirundínids, aquest ocell mesura uns 19-20 cm de llargada, és de color negre blavós, amb la panxa blanca i la gorja rogenca. Té una llarga cua en forma de forquilla. Menja insectes capturats en ple vol.

Vola amb rapidesa, amb canvis constants de direcció. Li agrada volar sobre basses d'aigua on captura insectes o beu aigua.
Canta de manera contínua, ja sigui amb sons curts o un refilet llarguíssim.
Cap a finals d'estiu es reuneixen en grans grups i es fàcil veure-les parades sobre els fils elèctrics; es preparen per emigrar cap a l'Àfrica on passen l'hivern.

Mapa de càrrega de pols en suspensió a l'atmosfera, previst per avui divendres a les 14:00h. S'observen 3024 mil·ligrams per metre quadrat de polsim del Sàhara a sobre Mallorca i Catalunya.

D'altre banda, per avui divendres es preveu que el sol es vegi força apagat a estones, degut a l'arribada d'una extensa franja de núvols alts i mitgencs, així com per l'aparició d'alguns núvols baixos i, fins i tot, també podria afectar-nos algun banc de boira o boirines.
Es tracta de nuvolositat prefrontal generada per la pertorbació que hi ha situada a l'oest de la Península. A més, com que en altura bufarà vent intens de component sud i sud-oest que arrenca des del nord d'Àfrica, amb una velocitat que assoleix 40 nusos a uns 5500 metres, a sobre la nostre vertical, es produirà una important intrusió de polsim del Sàhara, la qual cosa donarà un to encara més blanquinós o lleugerament terrós al cel.
Caldrà estar atent a la nit/matinada de divendres a dissabte, ja que podria caure alguna gota de fang que embrutés els cotxes i la roba estesa.

Mapa de vent a uns 5500 metres d 'altura previst per avui divendres. Es veu vent del sud o sud oest a 40 nusos a sobre nostre. Aquest vent ens portarà pols del Sàhara.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 3 de maig a les 14:24h. S'observen lleus plugims a la meitat sud del Baix Empordà. Tal com es preveia, un dia més van caure quatre gotes a la nostre comarca. A Palamós es van recollir 2,6 mm en el centre del nucli antic i a La Fosca.
Degut als núvols, les temperatures màximes van ser clarament més baixes que les del dia anterior, però les temperatures mínimes van pujar força. 

Dades de precipitació del passat dimecres 3 de maig al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Sant Feliu de Guíxols 3,0 mm., Calonge 2,8 mm., Castell d'Aro 2,6 mm., Palafrugell 1,4 mm., Les Olives 1,2 mm., Bellcaire d'Empordà 0,8 mm., La Bisbal d'Empordà 0,8 mm., Verges 0,6 mm., Monells 0,5 mm., Torroella de Montgrí 0,5 mm., La Tallada d'Empordà 0,4 mm.

Més dades meteorològiques del passat dimecres 3 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 12,3ºC. Estat del cel: a primera hora del matí hi havien 6/8 As i Sc undulatus., amb el pas de les hores es va veure alguna clariana esporàdica, amb 5/8 o 7/8 Cu i Sc, caiguda d'alguna roina., al migdia/primeres hores de la tarda hi havien 7/8 o 8/8 Cu i Sc, plugim., a la tarda es van mantenir els núvols, amb entre 6/8 i 7/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 10:00h va bufar vent del NO, ONO i O, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component E, ESE i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del NE i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent en calma., a partir de les 22:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 11 km/h E.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El cel ennuvolat que hi havia el passat dimecres 3 de maig a les 13:00h, amb caiguda de plugim. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).  

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 3 de maig al Baix Empordà, s'aprecia com aquestes van baixar amb major o menor mesura a totes les poblacions.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,1ºC respecte el dimarts, a Monells va descendir 3,9ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 2,6ºC.
A Palamós la màxima també va ser 2,6ºC més baixa.
En aquest sentit, els 18,1ºC de Les Olives i de Torroella de Montgrí van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 15,7ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Així mateix, les temperatures mínimes van pujar de forma important a tots els indrets.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 6,6ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 5,6ºC i Monells ascendí 5,5ºC.
A Palamós la mínima va pujar 3,4ºC respecte el dia anterior.
Els 9,2ºC que hi van haver a Castell d'Aro foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,6ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 3 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 18,1ºC (12,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 17,3ºC (10,4ºC)., La Tallada d'Empordà 17,0ºC (11,7ºC)., Monells 16,9ºC (9,4ºC)., Castell d'Aro 16,5ºC (9,2ºC).