Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 18 de maig del 2017

Dimarts 16 de maig: alguns fenòmens òptics, amb mar plana i més calor

Posta de sol del passat dimarts 16 de maig, amb abundants núvols alts i mitgencs. S'observa un parheli a la banda dreta de fotografia.

El passat dimarts 16 de maig, ens van visitar nombroses franges de núvols alts que entelaren el cel del Baix Empordà, però sense arribar a esmorteir l'acció solar.
Aquests núvols prims formats en la seva majoria per cirrus i cirrostrats, van provocar l'aparició d'alguns fenòmens òptics, com els parhelis que es van veure al matí i a la posta de sol, així com algun halo solar.

Un dia més, la falta de vent i de mar de fons ens deixaren la mar plana com un mirall, fins i tot, donava la impressió que es pogués caminar per sobre l'aigua. Sens dubte, es va tractar de la jornada amb menys onatge dels darrers mesos i possiblement dels darrers anys. Cal tenir present que la boia situada mar endins, al davant del cap de Begur, només registrà una alçada de l'onatge significant de 0,12 o 0,23 metres durant tot el dia, un fet veritablement inusual.

L'altre aspecte meteorològic rellevant de la jornada, va ser la pujada que experimentà el mercuri a la nostre vila, amb una màxima que s'enfilà fins als 24,1ºC, siguent la temperatura màxima més elevada registrada a Palamós en aquest any 2017.
La temperatura es va disparar cap amunt degut a l'entrada momentània de vent reescalfat de component nord abans del migdia.
A la gràfica de sota podeu veure com la temperatura assolí el seu màxim cap a les 11:30h (vegeu línia vermella). Després de registrar-se la temperatura màxima, l'entrada de vent de component est i nord-est més fresc, va fer baixar el termòmetre (vegeu com la línia vermella va cap avall).


Més dades meteorològiques del passat dimarts 16 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 24,1ºC, mínima 16,6ºC. Temps assolellat amb aparició de núvols prims durant tota la jornada, siguent més destacats a primeres i darreres hores del dia., al matí es van veure entre 4/8 i 6/8 Ci, Cs i esteles d'avions, aparició d'un parheli i un halo solar., a la tarda s'observaren entre 2/8 i 6/8 Ci i Cs, juntament amb 3/8 Ac al vespre, aparició d'un altre parheli.
Vent: fins les 08:00h va bufar vent de direcció O, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component N, NNO i NNE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del NE, ENE i E, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del E i ENE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 26 km/h NE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia un xic de marejol (onatge sig. de 0,12 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,12 metres a les 12:00h i de 0,12 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

La mar plana com un mirall el passat dimarts 16 de maig a les 16:26h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Altocumulus floccus apareguts el passat dimarts 16 de maig a la tarda. Imatge captada des de Calonge.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 16 de maig al Baix Empordà, van tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,6ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà no va canviar i a Castell d'Aro pujà 0,8ºC.
A Palamós la màxima també va ser 0,8ºC més alta que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 28,2ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,9ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, es veu com aquestes van tenir un comportament lleugerament a l'alça a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Monells la mínima va pujar 1,0ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,9ºC i a Torroella de Montgrí ascendí 0,4ºC.
A Palamós la mínima va pujar 1,1ºC respecte el dilluns.
Els 10,1ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 16 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 27,5ºC (10,1ºC)., La Tallada d'Empordà 27,2ºC (11,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 26,5ºC (11,1ºC)., Castell d'Aro 26,2ºC (13,8ºC)., Torroella de Montgrí 24,4ºC (11,8ºC).