Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 17 de juny de 2017

Dijous 15 de juny: calorada amb rajos crepusculars matinals i tronades al Pirineu

L'espectacular sortida de sol del passat dijous 15 de juny, amb altocúmuls castellanus, raigs crepusculars i la mar molt tranquil·la. Fotografia mostrada a El Tiempo de TVE.

El passat dijous 15 de juny, per fi es va poder contemplar alguna novetat en el cel. Després d'unes quantes jornades amb absència de nuvolositat, el pas d'una línia d'inestabilitat va permetre la formació d'algunes tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu de Girona, alimentades per la calor acumulada.
Les precipitacions més quantioses, acompanyades en alguns casos de calamarsa o pedra, foren els 36,1 mm d'Espinavell, 13,4 mm a Grèixer, 10,4 mm a Cereja (Llívia), 9,8 mm a Queixans, 7,0 mm a Planoles, 4,0 mm a Castellfollit de la Roca i 2,6 mm a Ribes de Freser. Dades de Meteoclimatic.com

A Palamós, aquesta inestabilització de l'atmosfera es va fer notar a primeres hores del matí, gràcies a l'aparició de nombroses agrupacions d'altocúmuls castellanus.
La presència d'aquests núvols mitgencs, va coincidir amb la sortida de sol i amb una atmosfera carregada de polsim del Sàhara, la qual cosa va permetre que es formessin bonics rajos crespusculars.
Aquests núvols matinals ràpidament van esfumar-se, i el protagonisme de l'astre rei va fer que el mercuri fregués els 29ºC al nucli antic.
Cap a l'interior del Baix Empordà va continuar la calor exagerada, amb 35ºC de màxima a Les Olives i a Monells.

Mapa de llamps del passat dijous 15 de juny. S'observa nombrós aparat elèctric al Pirineu i Prepirineu. També s'observa alguna tempesta a sobre el mar, com a símptoma que l'aigua del mar ja es força calenta.

Al vespre el cel es va tapar amb l'arribada de les encluses de les tempestes i la formació d'algun núvol baix. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós) 

Més dades meteorològiques del passat dijous 15 de juny del 2017 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 28,9ºC, mínima 19,8ºC. Estat del cel: de bon matí es van observar rajos crepusculars, amb 4/8 Ac castellanus., amb el pas de les hores el cel es va asserenar o aparegueren 1/8 o 2/8 Ci., al migdia es van veure 4/8 Ci i Cs, calitja., a la tarda arribada d'encluses, amb 4/8 o 6/8 Ci, Cs, As i Ac, juntament amb 2/8 Sc., al vespre 6/8 o 7/8 As i Ac, i 2/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent del E i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent de component S i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent en calma o vent de component variable a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h SE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 20:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

L'espectacular sortida de sol del passat dijous 15 de juny, amb altocúmuls castellanus, raigs crepusculars i la mar molt tranquil·la.

En relació a les temperatures màximes registrades el passat dijous 15 de juny al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una petita pujada respecte el dimecres.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va pujar 1,2ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro pujà 0,8ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,3ºC. L'excepció va tenir lloc a Torroella de Montgrí, on la màxima va baixar 0,1ºC
A Palamós-La Fosca la temperatura màxima va pujar 2,0ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 35,0ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,9ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar lleugerament a tot arreu.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va pujar 2,2ºC respecte el dimecres, a Monells ascendí 1,9ºC i a Castell d'Aro va ascendir 1,7ºC.
A Palamós-La Fosca la mínima va pujar 0,1ºC.
Els 17,8ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 22,4ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 15 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,9ºC (17,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,2ºC (18,4ºC)., Castell d'Aro 32,4ºC (19,0ºC)., La Tallada d'Empordà 32,0ºC (17,8ºC)., Torroella de Montgrí 30,5ºC (18,0ºC).

Més fotos de l'encisadora sortida de sol del passat dijous 15 de juny, amb altocúmuls i raigs crepusculars