Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 19 de juny de 2017

Cogullada vulgar (Galerida cristata)

Cogullada vulgar (Galerida cristata) observada el passat 14 de maig al pla de Sa Nau.

Durant els mesos primaverals, podem observar un ocell anomenat cogullada vulgar (Galerida cristata), una au molt característica que ens premia amb el seu cant quan passegem pels espais oberts que envolten l'antic poble de Sant Joan de Palamós.
La cogullada vulgar (Galerida cristata) és un ocell de l'ordre dels passeriformes foça comú a Catalunya, però en regressió.

Mesura 17 cm de llargària total i 34 cm d'envergadura alar, sense dimorfisme sexual. És de color terrós, cua curta, amb les vores clares i el centre fosc. Un dels seus trets més caracterítics és una trossa llarga, amb aparença de cresta, que pot bellugar a voluntat.

Es troba arreu de l'Euràsia temperada (llevat de les Illes Britàniques, de les Illes Balears i d'Escandinàvia), des de Portugal fins al nord-est de la Xina i l'est de l'Índia. A Àfrica viu des del Mediterrani fins al riu Níger. Pertany a la categoria d'ocells estèpics.
A Catalunya cerca tota mena de terrenys de tipus mediterrani i defuig els Pirineus. Li agraden especialment els camps oberts, sovint a la vora de pobles, fins als 500 m d'altitud i és molt rara per damunt dels 1.200 m. Menja grans i insectes.
El cant, l'emet o bé des de terra, o bé en vol. És sedentària. Al març comença a sentir-se el seu cant característic " klii-trii-güiiuu " ascendent i descendent.
A l'abril-juny la femella pon 3-5 ous en un niu que construeix amb herba seca i arrels sobre el sòl. La mateixa femella s'encarrega d'escalfar els ous durant 12-13 dies i, junt amb el mascle, d'alimentar els pollets que en surten, i que després de 20 dies ja poden volar. Fa dues postes anyals.