Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 1 de juny del 2017

Dimarts 30 de maig: augment transitori dels núvols i la sequera s'agreuja

Les basses i el terra ja fa temps que presenten aquest aspecte a la nostre població.

Tal com es preveia, el passat dimarts 30 de maig, el pas d'una línia d'inestabilitat i d'un front va deixar-nos un petit parèntesi dins de l'estiu avançat de les darreres setmanes. Gràcies al cel ennuvolat i a l'entrada d'un xic d'aire fresc, amb isotermes de 10,9ºC a 850hPa i de -14,5ºC a 500hPa (segons el radiosondatge de Barcelona de les 13:00h), la temperatura màxima registrada a l'interior de la comarca va descendir clarament respecte el dia anterior (al voltant de 5ºC menys), però a la nostre vila només fou 0,9ºC més baixa.
No obstant això, altre vegada la pluja va ser purament testimonial, amb tan sols 0,2 mm recollits per les estacions meteorològiques del nucli antic de Palamós i de La Fosca. A la resta del Baix Empordà només van caure 0,6 mm a Calonge-Mas Pallí, 0,2 mm a Castell d'Aro i 0,2 mm a Torroella de Montgrí.

Aquesta manca de precipitacions ha estat la tònica de la primavera meteorològica que acabem d'acomiadar (març, abril i maig), amb la qual cosa la sequera s'agreuja dia a dia.
A Palamós, el passat mes de març van caure 23,4 mm, el mes d'abril 7,4 mm i el passat mes de maig 11,8 mm, quan la mitjana climàtica de precipitació per aquest mesos és de 56,5 mm, 56,5 mm i 51,7 mm respectivament. Això vol dir que aquesta passada primavera meteorològica (recordem que avui comença l'estiu meteorològic) només hem recollit 42,6 mm. Això és un 26 % de la precipitació que hauria d'haver caigut en els darrers tres mesos.

L'excepcional falta de precipitacions (tot i que amb el canvi climàtic ja comença a ser habitual de cada any) no només afecta les nostres contrades i, fins i tot, hi ha llocs que encara estan pitjor.
Segons la web  http://www.meteobanyoles.com/, la comarca del Pla de l'Estany pateix una forta sequera, ja que tot el territori està ressec i àrid. " Des del passat dia 16 de febrer fins el dia 26 de maig, només han caigut a Banyoles 109 litres per m2. Això vol dir que durant aquests 100 dies, el territori ha rebut un 62% menys de pluja que la mitjana per aquest mateix període de temps dels últims 30 anys. La collita dels cereals de la comarca ha estat minsa i raquítica i han estat agonitzant pràcticament des del moment de néixer ".

Per les properes jornades no cal esperar pas pluja, sinó tot el contrari, ja que tindrem un domini del sol i unes temperatures que aniran cap amunt, amb valors propis d'estiu a l'interior de la comarca. Malgrat tot, sembla que apareix la llum la final del túnel.
Amb els mapes actuals i tenint present que la cosa pot variar, entre el diumenge al vespre i el dimarts a la nit, hi podria haver un període inestable a causa del pas d'un potent solc d'aire fred en altura, amb isotermes de -20ºC a 500hPa. Això podria fer crèixer grans nuvolades que descarregarien pluja amb abundància a la nostre zona i tindriem tres o quatre dies seguits sense tanta calor. Ho anirem seguim.

Mapa de precipitació acumulada fins dimarts al vespre. Veiem com podria ploure amb una mica de ganes a la nostre comarca i a la major part de Catalunya. 

Cel ennuvolat del passat dimarts 30 de maig a les 16:24h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós). 

Més dades meteorològiques del passat dimarts 30 de maig del 2017 a Palamós., temperatura màxima 21,5ºC, mínima 16,7ºC. Estat del cel dominat pels núvols, amb entre 6/8 i 8/8 As, Sc i St, plugim al migdia i a la tarda.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o vent de direcció NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de direcció S, SE i E, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:30h vent del E i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent en calma o vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del O, NO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 19 km/h E.
Estat de la mar amb un xic de marejol, mar de fons del SE., mar endins hi havia maror o marejol (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 88%, mínima 62%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i lleugera mar de fons del SE a Cala Rovira (Platja d'Aro), el passat dimarts 30 de maig a les 15:53h

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimarts 30 de maig al Baix Empordà, van baixar al voltant de cinc graus centígrads a totes les estacions meteorològiques de l'interior, respecte el dia abans.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 5,2ºC respecte el dilluns, a Torroella de Montgrí descendí 4,9ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 4,5ºC.
A Palamós la màxima va ser 0,9ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 25,1ºC de Les Olives i de Monells van ser les màximes més altes del dia, en canvi, els 21,0ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar lleugerament a tot arreu, excepte a Torroella de Montgrí, on no va canviar.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,6ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,9ºC i a Monells ascendí 0,5ºC.
A Palamós la mínima va pujar 0,5ºC respecte el dilluns.
Els 11,4ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 18,0ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 30 de maig al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,1ºC (11,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,7ºC (12,5ºC)., Torroella de Montgrí 24,2ºC (12,6ºC)., La Tallada d'Empordà 24,0ºC (12,5ºC)., Castell d'Aro 22,6ºC (13,2ºC).