Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 8 de juliol del 2017

Dijous 6 de juliol: més calor, amb núvols baixos matinals i polsim del Sàhara

Camp segat al pla de Calonge, el passat dijous 6 de juliol a la tarda, amb temps assolellat i el cel blanquinós degut a la pols en suspensió.

El passat dijous 6 de juliol, l'entrada d'una bombolla d'aire càlid, amb isotermes de 21ºC a 850hPa, i el temps assolellat, provocaren un nou augment de la temperatura, amb màximes de 31/32ºC a l'interior del Baix Empordà. Com que el vent de garbí no va bufar, el mercuri no es va disparar més. De ben segur que amb una garbinada el termòmetre s'hagués enfilat fins als 34 o 36ºC.
També cal destacar l'arribada d'una intrusió de polsim del Sàhara que va mantenir el cel amb un to blanquinós, la qual cosa facilità que es poguessin veure bonics rajos crepusculars i/o projeccions a la posta de sol.
Aquest arribada de pols en suspensió va estar provocada per la presència d'una DANA al centre-oest de la Península Ibèrica. Això facilità la formació d'un important flux de component sud i sud-oest en altura que arrancava des del nord d'Àfrica.
L'altre aspecte destacat de la jornada va ser la formació d'un extens banc de núvols baixos al golf de Lleó que tapà el cel de bona part del matí. Això sol succeir tot sovint en aquests tipus de situacions, amb elevada humitat relativa, absència de vent i una potent entrada d'aire càlid.

Cel cobert de núvols baixos, amb boira als relleus costaners que envolten la badia de Palamós, el passat dijous 6 de juliol a primeres hores del matí. Font: http://palamos.cam 

Més dades meteorològiques del passat dijous 6 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 26,3ºC, mínima 19,7ºC. Estat del cel: al matí domini dels núvols, amb 5/8 o 8/8 Sc i St, boira als relleus costaners., al migdia temps assolellat, amb 2/8 Sc i St., a la tarda cel ras o 1/8 Ci., a la tarda/vespre arribada de núvols per l'oest, amb 4/8 Ac, Sc i St, raigs crepusculars i projeccions a la posta de sol., cel blanquinós degut al polsim del Sàhara.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del SO, S i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent de component SE, E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent de component SE, E i ENE, a 2/5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 18 km/h E.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons del SE (ones de 0,5/1 metre)., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,7 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 80%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Projecció apareguda durant la posta de sol del passat dijous 6 de juliol.

Mar de fons i cel cobert de núvols baixos a Cala Rovira (Castell-Platja d'Aro), el passat dijous 6 de juliol a les 06:38h.

En relació a les temperatures màximes registrades el passat dijous 6 de juliol al Baix Empordà, es veu com aquestes van experimentar una pujada força remarcable respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 2,5ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,3ºC i a Castell d'Aro pujà 1,9ºC.
L'excepció va tenir lloc a Palamós, on la temperatura màxima no va variar respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 31,7ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,3ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar amb més o menys importància a tot arreu.
A Castell d'Aro la mínima va pujar 3,4ºC respecte el dimecres, a Torroella de Montgrí ascendí 2,4ºC i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 2,2ºC.
A Palamós la mínima va pujar 1,3ºC.
Els 14,6ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 19,7ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 6 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7ºC (14,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,7ºC (15,6ºC)., La Tallada d'Empordà 30,3ºC (15,9ºC)., Torroella de Montgrí 29,6ºC (16,6ºC)., Castell d'Aro 28,8ºC (17,8ºC).

Camp segat al pla de Calonge, el passat dijous 6 de juliol a la tarda, amb temps assolellat i el cel blanquinós degut a la pols en suspensió.

Raigs crepusculars a la posta de sol degut als núvols i al polsim del Sàhara.

Cel cobert de núvols baixos, amb boira als relleus costaners que envolten la badia de Palamós, el passat dijous 6 de juliol a primeres hores del matí. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).