Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 3 de juliol del 2017

Divendres 30 de juny: una tempesta descarrega amb força sobre Palamós i algunes conclusions

Cel amenaçador observat des de Palamós a primeres hores de la tarda del passat divendres 30 de juny. Font: http//palamos.cam

Tal com es preveia, el passat divendres 30 de juny es va mantenir la forta inestabilitat atmosfèrica a la nostre comarca.
El pas d'un potent solc d'aire fred molt marcat en altura, amb isotermes -20,5ºC a 500hPa (segons dades del radiosondatge de Barcelona de les 13:00h) unit a l'aparició d'un lleuger rebuf generat per la presència de vent intens de mestral al sud del país, però amb aire càlid i humit de component est que entrava des del mar cap al prelitoral de Girona en superfície, va desfermar el creixement d'un potent Cumulonimbus que va anar avançant des del Gironès cap al Baix Empordà, durant la tarda/vespre.

Generalment, aquests tipus de fenòmens convectius es solen anar desgastant amb el pas de les hores quan s'apropen al litoral i, en cas de portar calamarsa o pedra, aquesta no arriba a caure mai a la nostre zona en aquesta època de l'any. No obstant, això, en aquesta ocasió la tempesta va arribar ben viva fins a la costa i descarregà una forta pedregada en alguns indrets.
Tot i que a Palamós va ploure amb forta intensitat entre les vuit del vespre i quarts de nou, amb petites inundacions als indrets habituals i algun gra de calamarsa o pedra barrejat amb l'aigua, el pitjor d'aquesta tempesta s'ho va endur Vall-llobrega. En aquesta població veïna va caure una intensa pedregada que cobrí de blanc tot el terra i generà greus d'anys a les collites, especialment a les vinyes.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat divendres 30 de juny, segons Meteocat, Meteoclimatic, Port Marina Palamós i estació de Torre Valentina (Calonge):

Palamós-La Fosca 43,8 mm., Verges 40,2 mm., Les Olives 31,4 mm., Castell d'Aro 31,4 mm., Palafrugell 29,8 mm., Port Marina Palamós 29,0 mm., La Tallada d'Empordà 27,1 mm., Sant Feliu de Guíxols 22,0 mm., Torroella de Montgrí 11,8 mm., Calonge 9,8 mm., platja de Torre Valentina 9,4 mm., La Bisbal d'Empordà 6,7 mm., Monells 3,7 mm., Bellcaire d'Empordà 3,6 mm.

Com podeu veure, altre cop les quantitats de precipitació forem molt irregulars. Per exemple, a Palamós mateix van arribar a caure 44 mm a La Fosca i 29,0 mm al Port Marina, però al centre del barri vell de Palamós es van recollir 18 mm.
Amb aquestes dades de precipitació es fa difícil qualificar el passat mes de juny, ja que en conjunt va ser un mes molt sec. No obstant això, amb el fort ruixat de l'últim dia s'han pogut acumular en el mes de juny un total de 53,8 mm a La Fosca i 23,0 mm al centre del barri vell de Palamós. Això fa que el passat mes es pugui considerar com a plujós a La Fosca i com a sec al centre del barri vell de Palamós,  ja que la mitjana climàtica de precipitació del mes de juny pel nostre municipi és d'uns 38,6 mm.

Una altre conclusió que es pot extreure de la forta pedregada caiguda al municipi de Vall-llobrega, és que aquest any sembla que es confirma una de les conclusions proposades pels experts en canvi climàtic. Segons els científics, amb l'increment de la temperatura planetària també s'han de produir més fenòmens extrems i en llocs poc habituals.
En aquest sentit, cal tenir present que en els darrers mesos ja s'han produït tot un seguit de fenòmens rars, com les tres potents llevantades quasi consecutives experimentades a l'hivern, les quals s'han emportat una part important de la sorra de la platja de La Fosca (antigament aquesta sempre acabava retornant), la ventada excepcional de garbí del passat 4 de març que va causar molts desperfectes (sobretot caiguda d'arbres), l'estranya gelada del 21 d'abril o la més recent onada de calor del passat mes de juny.

Mapa de geopotencial i temperatura a 500hPa del passat divendres 30 de juny a les 14:00h. S'observa un solc d'aire fred molt profund, amb isotermes de -20ºC a 5600 metres. 

Espectacular Cumulonimbus arcus aproximant-se a Calonge el passat divendres 30 de juny a les vuit del vespre.

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 30 de juny a les 20:18h. Veiem la tempesta intensa creuant la nostre zona.  

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 30 de juny a les 20:48h. Veiem com la tempesta intensa s'allunyava mar endins.  

Més dades meteorològiques del passat divendres 30 de juny del 2017 a Palamós., temperatura màxima 23,2ºC, mínima 14,6ºC.
Estat del cel: matí assolellat, amb entre 1/8 i 3/8 Cu i Sc., al migdia/primeres hores de la tarda s'observà un Cumulonimbus incus cap a l'horitzó nord., al llarg de la tarda progressiu augment nuvolós degut a l'arribada d'una enclusa i la formació de núvols baixos, amb  1/8 o 3/8 Ci, Cs, As i Ac, juntament amb 5/8 o 7/8 Cu, Sc i St., a les vuit del vespre 8/8 Cb, amb abundant aparat elèctric, forta intensitat de precipitació, i amb algun gran de calamarsa barrejat amb l'aigua, sobretot cap al sector nord del municipi.
Vent: fins les 08:00h hi va haver vent de component NNO, NO i ONO, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 10:00h vent del SE, ESE, E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent de direcció E, ENE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent de revoltura, amb N a 20 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del N, NNO i NNE, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 52 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons de migjorn., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,1 metres a les 02:00h i a les 03:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 55%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Potent llamp caient sobre Palamós, el passat divendres 30 de juny a la tarda. Fotografia captada des de La Fosca. Autor: Victor Mases Guisado

Mapa de llamps del passat divendres 30 de juny. S'observa abundant aparat elèctric sobre Palamós. 

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat divendres 30 de juny al Baix Empordà, es veu com els registres van baixar lleugerament a tot arreu, respecte el dia abans.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 1,4ºC respecte el dijous, a La Bisbal d'Empordà baixà 0,4ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 0,2ºC. L'excepció apareix a Monells, on la màxima pujà 0,2ºC.
A Palamós la màxima va baixar 0,6ºC respecte el dijous.
En aquest sentit, els 24,7ºC de Castell d'Aro i de Monells van ser les màximes més altes del dia, per contra, els 22,2ºC de Palafrugell van ser la màxima més baixa.

Per altre banda, les temperatures mínimes també van baixar de forma més o menys destacada a totes les poblacions.
En aquest sentit, a Castell d'Aro la mínima va descendir 2,7ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà descendí 1,3ºC i a Monells baixà 1,1ºC.
A Palamós la mínima va baixar 1,3ºC.
Els 11,4ºC que hi van haver a Castell d'Aro van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 14,6ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 30 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 24,7ºC (11,5ºC)., Castell d'Aro 24,7ºC (11,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 24,1ºC (12,0ºC)., Torroella de Montgrí 23,5ºC (13,1ºC)., La Tallada d'Empordà 22,9ºC (12,4ºC).

Imatge composada dels radars meteorològics del passat divendres 30 de juny a les 15:42h. Veiem una tempesta intensa al nord del Baix Empordà.

La tempesta que afectava el nord del Baix Empordà a primeres hores de la tarda, del passat divendres 30 de juny, es veia així des de Palamós.

La tempesta que afectava el nord del Baix Empordà a primeres hores de la tarda, del passat divendres 30 de juny, es veia així des de Palamós.

Enclusa de la tempesta que afectava el nord del Baix Empordà a primeres hores de la tarda del passat divendres 30 de juny.