Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 19 de juliol del 2017

Dilluns 17 de juliol: temps assolellat, amb marejol i virga

Temps assolellat, marejol i alguns altocúmuls amb virga, el passat dilluns 17 de juliol al migdia. També s'aprecia el creuer Seven Seas Voyager atracat al port palamosí.
La presència de vent de component est i sud-est al migdia, va facilitar que la temperatura màxima baixés respecte el dia anterior, sobretot al sud del Baix Empordà, a més, la temperatura mínima també va baixar lleugerament.
La novetat més destacada de la jornada va ser l'aparició d'alguns altocúmuls amb virga, al migdia/primeres hores de la tarda i també coincidint amb la posta de sol. 

Núvols mitgencs i també algun núvol baix, i rajos crepusculars, el passat dilluns 17 de juliol durant la posta de sol. També s'aprecia virga. Font: http://palamos.cam
En meteorologia, virga és la precipitació que cau d'un núvol però que s'evapora abans d'arribar a terra. A grans altituds, tot i que la precipitació cau principalmentt en forma de cristalls de gel, aquesta es va fonent i, en el cas de la virga, finalment s'evapora.
Això és degut fonamentalment a la calor de compressió, a causa de l'increment de la pressió atmosfèrica a l'acostar-se a terra. Una virga pot produir bonics capvespres rogencs, i els raigs de llum poden aconseguir fer visibles la precipitació quan cau. Per contra, els vents ascendents empenyen la virga més enllà de la vora del núvol, formant un angle, la qual cosa fa aparèixer núvols en forma de comes.

Temps assolellat, amb altocúmuls virga, el passat dilluns 17 de juliol. Al fons destaca per sobre de tot el creuer Seven Seas Voyager.

Més dades meteorològiques del passat dilluns 17 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 27,3ºC, mínima 20,0ºC. Estat del cel: matí assolellat, amb 2/8 o 4/8 Ac., migdia assolellat amb 1/8 o 3/8 Ci i Ac virga., a la tarda hi va haver un augment nuvolós, amb entre 3/8 i 5/8 Ci, Ac, As, juntament amb 1/8 o 2/8 Cu i Sc, virga al capvespre i raigs crepusculars, amb posta de sol rogenca.
Vent: fins les 09:30h hi va haver vent en calma o vent del NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h vent de component E, ESE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h va bufar vent del SE, SSE i S, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i marejol a la Punta del Molí, el passat dilluns 17 de juliol al migdia.

Per altre banda, les temperatures màximes registrades el passat dilluns 17 de juliol al Baix Empordà, van tenir comportaments diferents segons l'indret de la comarca que mirem.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 3,5ºC respecte el diumenge i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,3ºC, per contra, a Torroella de Montgrí ascendí 0,5ºC i a Monells va pujar 0,7ºC.
A Palamós la temperatura màxima va baixar 1,6ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 31,9ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 26,4ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar a tot arreu respecte el dia abans.
A Castell d'Aro la mínima va descendir 1,8ºC respecte el diumenge, a Torroella de Montgrí també descendí 1,8ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 1,1ºC.
A Palamós la mínima va baixar 2,1ºC.
Els 14,9ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,3ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dilluns 17 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,9ºC (14,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 30,6ºC (15,2ºC)., La Tallada d'Empordà 30,3ºC (15,6ºC)., Torroella de Montgrí 29,9ºC (15,1ºC)., Castell d'Aro 29,2ºC (16,2ºC).

Altocúmuls observats el passat dilluns 17 de juliol a primeres hores del matí. Font: http://palamos.cam

Altocúmuls observats el passat dijous 17 de juliol a un quart de nou del matí. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava.