Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 10 de juliol del 2017

Dissabte 8 de juliol: tempesta seca amb quatre gotes de fang

Un cotxe ben brut degut a la pluja de fang que va caure el passat dissabte 8 de juliol.

El passat dissabte 8 de juliol, l'arribada d'un front oclús molt desgastat que viatjava de sud-oest cap a nord-est, va fer crèixer algunes nuvolades que van acabar desembocant en tempestes seques.
Tot i el soroll d'alguns trons durant el migdia i a la tarda, la major part de la pluja que precipitava dels cumulonimbus s'evaporava abans de caure al terra, degut a l'existència d'una capa d'aire molt sec a uns 700hPa. Això ens va permetre observar molta virga, però en el moment de màxima intensitat de precipitació (segurament a causa de la pedra que s'anava desfent al caure) es van poder escapar algunes gotes gruixudes ben carregades de fang, degut a la pols en suspensió procedent del Sàhara.
En el centre del barri vell de Palamós la precipitació va ser inapreciable, però a La Fosca van comptabilitzar 0,4 mm.
A la resta del Baix Empordà també hi van caure quatre gotes, com per exemple els 0,4 mm de Calonge, 0,4 mm a Monells, 0,3 mm a Bellcaire d'Empordà o 0,2 mm a La Bisbal d'Empordà, entre d'altres registres iguals o encara més inferiors.

Cal remarcar que també hi van haver tempestes seques a molts punts del país, amb abundant aparat elèctric, amb la qual cosa caldrà vigilar que en els propers dies no comenci cap incendi forestal degut a la caiguda d'algun llamp latent o llamp dorment.

Mapa de llamps del passat dissabte 8 de juliol. S'observa abundant aparat elèctric a molts punts del país, la qual cosa pot ser molt perillosa en cas de tempesta seca, ja que un llamp latent podria generar un incendi forestal.

Cel ennuvolat amb virga a primeres hores de la tarda del passat dissabte 8 de juliol. També s'observa la platja Gran de Palamós buida de banyistes. Font: http:// palamos.cam

Més dades meteorològiques del passat dissabte 8 de juliol del 2017 a Palamós., temperatura màxima 28,3ºC, mínima 21,2ºC. Estat del cel: al matí es van veure 6/8 Ci, Cs, Ac castellanus i Cu, nombrosos rajos crepusculars i cel groguenc o blanquinós degut al polsim del Sàhara., al migdia i primeres hores de la tarda Cb, Cu, Sc i St, virga i pluja inapreciable acompanyada de fang., al llarg de la tarda es van mantenir els núvols amb algunes tímides ullades de sol, entre 5/8 i 7/8 Ac, Sc i St, raigs crepusculars.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent en calma o vent del N i NO, a 2 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NNE i N, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 12:30h vent de component N, NNE i NE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h va bufar vent del N, NNE i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del N, NNO i NO, a 5 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 31 km/h NNE.
Estat de la mar amb marejol o un xic de maror, mar de fons del SE., mar endins també hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,7 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 44%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Obertura d'alguna tímida clariana amb presència de pols en suspensió i rajos crepusculars la tarda del passat dissabte 8 de juliol. També s'observa la platja Gran de Palamós buida de banyistes. Font: http:// palamos.cam

En relació a les temperatures màximes assolides el passat dissabte 8 de juliol al Baix Empordà, s'aprecia com els registres van baixar amb més o menys força a l'interior, però a la costa van pujar lleugerament.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 3,2ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,0ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,2ºC. Per contra, a Castell d'Aro la temperatura màxima va pujar 0,7ºC respecte el dia abans i a Palamós va ascendir 0,8ºC.
En aquest sentit, els 31,6ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 28,1ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Finalment, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van baixar lleugerament a l'interior, però a la costa van ascendir.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 1,2ºC respecte el divendres, a La Tallada d'Empordà descendí 1,1ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 1,0ºC. Per contra, a Castell d'Aro va pujar 0,9ºC i a Palamós la mínima pujà 1,3ºC.
Els 16,8ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 21,9ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 8 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 30,7ºC (18,0ºC)., Monells 29,3ºC (17,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,2ºC (17,0ºC)., Torroella de Montgrí 28,8ºC (16,8ºC)., La Tallada d'Empordà 28,4ºC (17,2ºC).

Obertura d'alguna tímida clariana amb presència de pols en suspensió i rajos crepusculars el passat dissabte 8 de juliol a les 17:41h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).