Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 18 de març del 2018

Divendres 16 de març: primavera malgrat tot, amb nuvolades al nord de la comarca

Vinagrella florida (Oxalis pes-caprae L.) a la cala dels Pots, els passat divendres 16 de març. Foto mostrada a la web de Ràdio PalamósLa primavera es va acostant i amb ella el paisatge es va vestint de flors, malgrat que algunes s'han convertit en espècies invasores, com per exemple la vinagrella, planta de bonica floració, però procedent de Sud-àfrica i Namíbia. 

El passat divendres 16 de març, es va presentar amb els típics ingredients de finals d'hivern o inicis de la primavera. Malgrat que l'ambient es va presentar assolellat al matí i al migdia, i la temperatura màxima es va enfilar fins als 18 ºC al sud del Baix Empordà (17,9 ºC a Calonge), la tarda es va mostra força inestable en alguns punts.
El pas d'un solc d'aire fred, amb isotermes de -28 a -30 ºC a 500 hPa, va fer crèixer algunes nuvolades potents cap a l'interior i al nord de la comarca a partir del migdia. Els núvols van poder descarregar ruixats i tempestes, inclús amb calamarsa, en algunes localitats, però a Palamós i a les poblacions veïnes no va caure ni una gota.
Les precipitacions acumularen un total de 11,4 mm a Verges, 10,7 mm a Torroella de Montgrí, 9,0 mm a Sobrestany, 8,4 mm a La Tallada d'Empordà, 7,6 mm a Bellcaire d'Empordà, 4,4 mm a La Bisbal d'Empordà, 4,4 mm a Les Olives i 2,8 mm a Monells.

Mapa de pressió en superfície del passat divendres 16 de març. Veiem les isòbares molts juntes al golf de Lleó, la qual cosa ha de portar-nos una bona tramuntanada.

Tot i que la primavera meteorològica va començar el passat 1 de març (març, abril i maig), i la primavera astronòmica començarà el proper dimarts 20 de març a les 17:15 h, entre el dimarts vinent i el dijous 22, el temps serà més típic de l'hivern que no pas de la primavera.
L'arribada d'un sistema frontal farà que entre el dilluns a la tarda i la matinada del dimarts pugui ploure, amb acumulacions d'entre 5 i 10 mm a la nostre zona, no obstant això, el més destacat serà la tramuntanada freda que entrarà a partir del dilluns al vespre. La tramuntana pot assolir uns 30 km/h de velocitat mitjana en el nostre sector costaner durant tot el dimarts, amb ratxes de 70 o 80 km/h. La ventada continuarà durant el dimecres, però anirà baixant d'intensitat fins als 20 km/h de mitjana. De cares al dijous el vent anirà desapareixent i restarà gairebé en calma a partir del vespre.

El vent del nord anirà acompanyat d'una entrada d'aire fred polar que ha de portar-nos isotermes de -2 ºC el dilluns i de -5 ºC el dimecres a primeres hores del matí, la qual cosa deixarà un ambient plenament hivernal, amb sensació de fred més acusada degut al vent i màximes al voltant dels 10 o 12 ºC.

Mapa de llamps del passat divendres 16 de març, veiem com hi van haver tempestes de tarda al nord del Baix Empordà. 

Més dades meteorològiques del passat divendres 16 de març del 2018 a Palamós., temperatura màxima 14,4 ºC, mínima 7,3 ºC.
Estat del cel: al matí temps assolellat, amb de 3/8 a 6/8 Ci, juntament amb 2/8 o 3/8 Sc i St., a partir del migdia augment nuvolós, amb de 3/8 a 5/8 Ci, Cs i As, juntament amb 3/8 o 4/8 Cu i Sc, observació de Cumulus congestus i Cumulonimbus en creixement cap a l'horitzó nord i nord-est., a la tarda domini dels núvols, amb de 3/8 a 4/8 Ci i As, juntament amb 5/8 o 6/8 Cu, Sc i St., observació de llamps cap a l'horitzó nord-est a la tarda-vespre.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent de direcció NO i N, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors s'aprecià vent del NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del NE i E, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'observà vent del E i NE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h bufà vent del N, NNO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del NO, O i OSO, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h E.
Estat de la mar amb un xic de maror, mar de fons del SSO., mar endins també hi havia maror (onatge sig. de 1,17 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,94 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,73 metres a les 00:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1003hPa, mínima 999hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cumulonimbus en creixement vist el passat 16 de març a primeres hores de la tarda, mirant cap a l'horitzó nord des de La Fosca.

Temps assolellat i núvols en diferents nivells, el passat divendres 16 de març a primeres hores de la tarda a La Fosca.

En un altre ordre de coses, la temperatura màxima més elevada que va tenir lloc el passat divendres 16 de març al Baix Empordà, van ser els 17,9 ºC registrats a Calonge, per contra, els 14,4 ºC de Palamós foren la màxima més baixa.

Si ens fixem en la temperatura mínima, veiem com els 0,6 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 8,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat divendres 16 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,8 ºC (3,8 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,6 ºC (2,1 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,4 ºC (2,2 ºC)., Monells 15,9 ºC (0,6 ºC)., Torroella de Montgrí 15,5 ºC (3,3 ºC).

Malva gran (Lavatera arborea L.) observada a La Fosca el passat divendres 16 de març. 

Vinagrella florida (Oxalis pes-caprae L.) a La Fosca, els passat divendres 16 de març.

Cumulonimbus en creixement vist el passat 16 de març a primeres hores de la tarda, mirant cap a l'horitzó nord des de La Fosca.