Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 31 de març del 2018

Dijous 29 de març: Campionat Europeu de ZOOM 8, arriba llepó i tornen els núvols

Una instantània del Campionat Europeu de ZOOM 8, el passat dijous 29 de març al migdia. Imatge captada des de la Punta del Molí. Del 25 al 30 de març s'ha desenvolupat aquesta regata internacional en aigües de la badia palamosina.
Degut a l'arribada d'una massa d'aire menys càlida que la del dia abans, amb isotermes de 4 ºC a 850 hPa (el dimecres hi havien isos de 8 ºC) i la formació d'alguns núvols baixos que ocultaren l'astre rei al migdia-primeres hores de la tarda, la temperatura màxima va anar cap avall. Per exemple, a Monells van tenir una màxima 2,9 ºC més baixa que la del dimecres (dimecres 19,0 ºC i dijous 16, 1 ºC). A Palamós el descens fou més lleuger, ja que la màxima només baixà 0,6 ºC respecte el dia abans. De nit, però, la diferència de la temperatura mínima entre un dia i l'altre no va ser gaire rellevant.

Tal com sol ser habitual amb l'arribada de la primavera, el passat dijous 29 de març es podia apreciar la presència de llepó al litoral de la Costa Brava. La fotografia ens mostra una llarga filera quilomètrica de color blanquinós que es mantenia paral·lela a pocs metres de distància de la costa de Palamós.

Primer pla de la llarga taca de color blanquinós que surava a prop de la costa palamosina, el passat dijous 29 de març. Es tracta de llepó, un fenomen natural que apareix en aquesta època de l'any degut a un boom de plàncton gelatinós que és completament inofensiu pel medi natural, però en canvi te un aspecte molt desagradable. Per conèixer més aquest fenomen us recomano que llegiu aquest article:  https://historiesdemar.wordpress.com/2016/04/11/la-revolucio-dels-gelatinosos/

Més dades meteorològiques del passat dijous 29 de març del 2018 a Palamós-La Fosca., temperatura màxima 15,3 ºC, mínima 8,6 ºC. Estat del cel: a primera hores del matí s'observaren abundants núvols prims, sortida de sol rogenca, amb de 4/8 a 5/8 Ci, Ac i As., la nuvolositat va anar marxant amb el pas de les hores, fins a quedar 1/8 o 2/8 Ci i Ac., al migdia-primeres hores de la tarda aparició d'abundants núvols baixos, amb de 5/8 a 6/8 Sc., a la tarda presència de grans clarianes, amb de 2/8 a 4/8 Sc, juntament amb 1/8 o 2/8 Ac, algun núvol lenticular.
Vent: fins les 08:30h hi va haver vent del NO i N, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del NE, E i SE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h vent de direcció E i SE, a 2 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h E.
Estat de la mar amb mar arrissada al matí, marejol al migdia i mar arrissada a la tarda-vespre.
Pressió atmosfèrica màxima 1007hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com)

Núvols baixos observats des del far de Palamós, el passat dijous 29 de març al migdia.

Núvols baixos apareguts el passat dijous 29 de març al migdia. També es veu el llepó disposat en forma de llarga filera a prop de la costa.

Si fem l'habitual repàs a la temperatura màxima, en aquest cas a la registrada el passat dijous 29 de març al Baix Empordà, es veu com aquesta va descendir de forma més o menys important respecte el dimecres.
Per exemple, a Monells la temperatura màxima va baixar 2,9 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà baixà 2,5 ºC i a Torroella de Montgrí va descendir 1,1 ºC.
A Palamós descendí 0,6 ºC.
En aquest sentit, els 18,8 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,3 ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Finalment, la temperatura mínima va variar molt poc respecte el dimecres, i aquesta va tenir comportaments diferents segons el lloc.
A Monells la mínima va baixar 1,1 ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,6 ºC, per contra, a Torroella de Montgrí pujà 0,7 ºC i a La Tallada d'Empordà la mínima fou 0,3 ºC més alta.
A Palamós ascendí 0,1 ºC.
Els 3,9 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 9,8 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dijous 29 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 17,5 ºC (7,3 ºC)., Castell d'Aro 16,9 ºC (7,0 ºC)., La Tallada d'Empordà 16,8 ºC (6,4 ºC)., La Bisbal d'Empordà 16,8 ºC (5,4 ºC)., Monells 16,1 ºC (3,9 ºC).

Més imatges del Campionat Europeu de ZOOM 8