Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 26 de març del 2019

Diumenge 24 de març: un hivern sec i una primavera que comença seca

Estampa primaveral a prop del Mas Bofill, el passat diumenge 24 de març.

L'anticicló inamovible va mantenir l'estabilitat atmosfèrica i un cel net de núvols durant el passat diumenge 24 de març.
La jornada dominical no va portar-nos gaires novetats, meteorològicament parlant. Malauradament, els camps de cereals estan notant els efectes de la falta de pluges experimentada al llarg del passat hivern i en el que portem de primavera. A més a més, la tramuntana que ha bufat durant vàries jornades i que ha tornat a aparèixer en les darreres hores, encara ha agreujat més la situació, ja que el vent sec fa baixar el grau d'humitat i asseca el sòl.
En aquest sentit, només cal anar a donar una volta pels sembrats que trobem a l'entorn rural de Sant Joan de Palamós, per veure que les plantes no creixen amb gaire força i també s'observen moltes clapes on no ha germinat el gra.
Tan sols cal analitzar les dades pluviomètriques dels darrers quatre mesos, per constatar que la pluja ha gairebé brillat per la seva absència, ja que la precipitació caiguda en prou feines suma 20,5 mm. El desembre van caure 10,1 mm, el gener 7,4 mm, el febrer 0,6 mm i, fins ara, el març només ha portat 0,4 mm.
Com és normal, la falta de pluges també ha fet que les rieres no presentin cabal des de fa mesos, encara que alguna conserva una mica d'aigua a les gorgues, en rescloses o basses.
En aquest sentit, us recomano que llegiu el següent informe del Servei Meteorològic de Catalunya, on es detalla que el passat hivern 2018-2019 va ser un dels més secs i càlids de les darreres dècades a Catalunya: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/336722/dels-hiverns-mes-calids-secs-darreres-decades

Els sembrats es troben necessitats d'aigua en aquesta primavera eixuta.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 24 de març del 2019 a Palamós., temperatura màxima 20,1 ºC (22,9 ºC al passeig del Mar i 20,8 ºC a La Fosca), mínima 11,5 ºC (10,7 ºC al passeig del Mar i 12,3 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol., al matí s'apreciaren de 0/8 a 2/8 Ci i Cc., a la tarda hi hagué cel serè o 1/8 Sc i St cap a l'horitzó oest.
Vent: fins les 07:00h s'aprecià vent del N, NNO i NO, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de llavors va bufar vent del N, NNO, NO i NNE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h bufà vent del NE, NNE i ENE, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h s'observà vent de direcció E i ESE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h va bufar vent del S, SSO i SSE, a 2-5 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h hi hagué vent del O i N, a 2-5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 27 km/h NE.
Estat de la mar amb mar arrissada o marejol., mar endins també hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,35 metres a les 12:00h i de 0,23 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1020 hPa. Humitat relativa màxima 66 %, mínima 36 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Pedra dreta situada a prop del bosc encantat. Podria ser un monument megalític?

El bosc encantat. Es tracta d'un indret curiós situat a prop de Castell, on hi podem trobar un bosc d'alzines sense sotabosc i no gaire lluny del mar.

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 24 de març al Baix Empordà, es veu com va baixar amb més o menys força a la major part d'estacions meteorològiques, respecte el dissabte. No obstant això, a Palamós i a l'àrea pròxima la temperatura va anar cap amunt, segurament per efecte del vent.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va descendir 2,3 ºC respecte el dia abans, a Torroella de Montgrí baixà 2,1 ºC i a Castell d'Aro descendí 0,8 ºC.
A Palamós va pujar 2,1 ºC.
En aquest sentit, els 24,7 ºC de Calonge van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 20,1 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va pujar amb més o menys força a tot arreu, respecte el dissabte.
A Castell d'Aro la mínima va ascendir 3,3 ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà ascendí 2,7 ºC i a Torroella de Montgrí va pujar 1,7 ºC.
A Palamós la mínima fou 3,5 ºC més alta.
Els 2,2 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,3 ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 24 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 23,0 ºC (2,2 ºC)., La Tallada d'Empordà 22,8 ºC (2,9 ºC)., Castell d'Aro 21,6 ºC (8,3 ºC)., La Bisbal d'Empordà 21,5 ºC (3,8 ºC)., Torroella de Montgrí 20,2 ºC (4,5 ºC).

Més fotos del passat diumenge 24 de març

El Mas Xec.

El bosc encantat.

Cel serè i herba segada als plans de la Torre Mirona.

El bosc encantat.

La Torre Mirona.

El Mas Bofill.

El Mas Bofill.

Camp llaurat a prop del Pont d'en Blau.