Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 6 de març del 2019

Diumenge 3 de març: garbí a 50 km/h, màximes de 21-22 ºC i l'església vella de Sant Mateu (Vall-llobrega)

Temps assolellat i alguns núvols alts, el passat diumenge 3 de març. Imatge captada a prop de l'església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega. 

Durant el passat diumenge 3 de març, el pas d'una profunda pertorbació per l'Atlàntic, va fer que de retruc augmentés de forma considerable la força del vent de garbí o llebeig a la badia de Palamós.
El vent de component sud i sud-oest, va bufar de manera persistent a partir de les deu del matí, però amb marcades fluctuacions d'intensitat.
Tot i que a les hores centrals de la jornada va assolir una velocitat mitjana de 20 km/h, poc abans de la mitjanit de diumenge a dilluns encara es va reforçar una mica més, fins als 20-25 km/h de mitjana, ratxa màxima 50 km/h. Aquesta situació va alterar de manera important l'estat de la mar, amb onades d'un metre d'alçada i nombrosos blancalls.

D'altre banda, el temps assolellat, el garbí moderat i la presència d'isotermes de 10,8 ºC a 850 hPa (dada del radiosondatge de Barcelona de les 12:00h), van conjuminar-se per deixar pas a una temperatura màxima de 22,3 ºC a La Bisbal d'Empordà, 21,8 ºC a Les Olives, 21,6 ºC a Bellcaire d'Empordà, 21,4 ºC a Monells, 21,3 ºC a La Tallada d'Empordà i 21,1 ºC a Sobrestany.
Així mateix, una vegada més, el vent fred i humit de mar va evitar que la temperatura pogués pujar de la mateixa forma a la línia costanera. A Palamós (nucli antic) "només" vàrem tenir una màxima de 15,6 ºC.

Temps assolellat i alguns núvols alts, el passat diumenge 3 de març. Imatge captada al davant de l'església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega

Inauguració oficial de la restauració de l'església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega

En un altre ordre de coses, el passat dissabte 23 de febrer es va inaugurar la restauració de l'església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega, amb l'assistència del vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; l'alcalde de Vall-llobrega, Rufino Guirado, i el cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona.

L'església vella de Sant Mateu és un petit edifici religiós d'estil romànic construït a finals del segle XI. No se'n tenen dades documentals fins a l'any 1280, quan es fa esment de la seva participació en la recaptació de recursos per a les croades. Posteriorment, en els nomenclàtors diocesans del segle XIV apareix esmentada com a església parroquial, amb una forta vinculació amb el monestir proper de Sant Feliu de Guíxols, que des de finals del segle X tenia propietats a la zona.

Albert Piñeira ha destacat que "és especialment emotiu commemorar la finalització d'aquestes obres, ja que en el moment d'iniciar-ne la restauració l'edifici es trobava abandonat i en ruïnes". Amb aquesta restauració, dirigida pel Servei de Monuments de la Diputació de Girona a petició de l'Ajuntament de Vall-llobrega, l'edifici ha quedat preparat per fer-hi actes culturals o exposicions, alhora que se n'han mantingut els elements originals, que, en definitiva, és el que ha justificat aquests treballs. Font: Diputació de Girona

Cap d'ase florit (Lavandula stoechas) observat el passat diumenge 3 de març a Vall-llobrega.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 3 de març del 2019 a Palamós., temperatura màxima 15,6 ºC (15,9 ºC al passeig del Mar i 16,1 ºC a La Fosca), mínima 7,1 ºC (6,1 ºC al passeig del Mar i 6,0 ºC a La Fosca).
Estat del cel dominat pel sol al matí, i pel sol o el resol a la tarda., al llarg del matí van aparèixer de 3/8 a 4/8 Ci, Cs i Ac., a la tarda s'observaren de 4/8 a 6/8 Ci, Cs i Ac.
Vent: fins les 10:00h s'aprecià vent en calma., a partir de llavors va bufar vent del S, SSO i SO, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 13:00h bufà vent del S i SSO, a 15-20 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h s'observà vent de direcció S i SSO, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 18:30h va bufar vent del S, SSE, SSO i SO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 23:30h hi hagué vent del S, SSO i SO, a 20-25 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 50 km/h SSO.
Estat de la mar amb marejol al matí i maror a partir del migdia, molts blancalls., mar endins hi havia de maror a forta maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h, de 0,7 metres a les 18:00h i de 1,64 metres a les 23:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,5 metres a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1023 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat relativa màxima 89 %, mínima 72 %. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

L'esglésis vella de Sant Mateu de Vall-llobrega apareix enmig dels boscos de les Gavarres, en un indret tranquil.  

En un altre ordre de coses, si mirem detalladament la temperatura màxima assolida el passat diumenge 3 de març al Baix Empordà, es veu com va pujar amb més o menys força a totes les estacions meteorològiques, respecte el dissabte.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va ascendir 3,6 ºC respecte el dia abans, a La Tallada d'Empordà ascendí 2,5 ºC i a Torroella de Montgrí pujà 2,1 ºC.
A Palamós va pujar 0,8 ºC.
En aquest sentit, els 22,3 ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 15,6 ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va anar cap avall respecte el dissabte.
A La Tallada d'Empordà la mínima va descendir 2,5 ºC respecte el dia anterior, a Monells descendí 1,8 ºC i a Torroella de Montgrí va baixar 1,4 ºC.
A Palamós la mínima fou 1,6 ºC més baixa.
Els 0,7 ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 7,2 ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 3 de març al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 22,3 ºC (1,7 ºC)., Monells 21,4 ºC (0,7 ºC)., La Tallada d'Empordà 21,3 ºC (1,1 ºC)., Torroella de Montgrí 19,9 ºC (2,5 ºC)., Castell d'Aro 18,6 ºC (4,6 ºC).

Més fotos de l'església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega i el seu entorn