Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 16 de setembre del 2020

El menhir de la Murtra


El menhir de la Murtra és un espectacular menhir antropomorf de granit situat a Romanyà de la Selva, no gaire lluny del famós dolmen de la Cova d'en Daina.
Tot i que estava mig amagat per la densa vegetació, uns treballs forestals realitzats recentment han fet que es pugui veure des de la mateixa carretera.
Es calcula que va ser construït entre el 4.000-2.500 aC, tot i que el terreny on es troba no ha estat mai excavat. Aquests tipus de menhirs són coneguts popularment com a frares, degut al seu aspecte.
El seu descobridor fou Manuel Cazurro i Ruiz, al 1912, i publicà una ressenya amb un croquis on es veia que el menhir estava caigut.
El menhir fou redreçat sota la direcció de Lluís Esteva i Cruañas i un grup de col·laboradors a instàncies del carismàtic mossèn Gumersind Vilagran, rector de Bell-lloc, a l'any 1952.
Mossèn Gumersind el volia veure alçat per l'aplec de la Santa Creu.

El menhir es va desplaçar 5 m cap a l'oest del lloc on estava. Està enterrat uns 0,7 m dins el terreny i sobresurt 2,35 m, de manera que ens trobem al davant del menhir més alt del Baix Empordà (3,05 m en total). Es troba orientat nord / sud (0º - 180º).
Presenta una escotadura artificial de 33 cm a la cara oest, 57 cm a la cara sud i 27 cm a la cara est que li acaba de donar la forma buscada.

Bibliografia: "Dòlmens, Coves i Menhirs" de Pau Roig Ros i Xavier Niell Ciurana i megalitisme.sigmascorpii.com/