Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 6 de setembre del 2020

La desapareguda cala del Fra Damià

Vista de la cala del Fra Damià a principis del segle XX, just al costat del far de Palamós. 

La cala del Fra Damià és un indret entranyable que es va enterrar durant la segona meitat del segle XX sota una capa gruixuda de terra i roques.
Al seu damunt s'hi van construir diverses naus horroroses amb sostre d'uralita (amiant) que actualment serveixen de magatzem d'embarcacions del Club Nàutic Costa Brava.
Aquesta bonica cala es trobava al costat del far de Palamós i deu el seu nom a Fra Damià, un frare del també desaparegut convent dels Agustins. El religiós es veu que passà la meitat de la seva vida fent meditació en una cova iniciàtica que hi havia en aquest indret.

El recull d'imatges és una comparativa on podeu veure com era aquesta àrea a principis del segle XX i com és actualment. Com es pot comprobar, el canvi ha sigut brutal i clarament a pitjor.
Malauradament, tot i que aquesta zona s'ha vist afectada per forts temporals en els darrers anys, (sobretot pel  temporal Glòria), talment com si la mar volgués recuperar el seu espai, sembla ser que ara com ara hi ha poc interés en recuperar aquesta cala pels banyistes i per millorar el paisatge, d'acord amb les obres que s'hi han realitzat recentment (s'hi han abocat més tones de roca d'escullera i s'hi ha construït un mur nou).