Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 2 de setembre del 2020

Un terratrèmol de magnitud 3'6 es fa notar a Palamós

Mapa on apareix l'epicentre del terratrèmol. Font: Instituto Geográfico Nacional

Aquest dimecres 2 de setembre, quan passava un minut de dos quarts de quatre de la matinada, s'ha produït un terratrèmol de magnitud 3'6 al davant de la costa de Palamós, ben a la vora del canyó de la Fonera (conegut també com a canyó de Palamós).
Aquest terratrèmol força notable (tenint en compte l'indret on ens trobem), va esdevenir a uns 50 quilòmetres de terra ferma i a una profunditat de 24,7 quilòmetres.
El moviment sísmic va ser percebut lleugerament a l'Alt i Baix Empordà. Per sort i pel fet que tingué lloc mar endins, no es van produir danys, tal com anunciaren l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l'Instituto Geográfico Nacional.

Des de Palamós, les persones que estaven despertes o que tenien el son lleuger, van poder notar una vibració que durà varis segons. Els vidres de les finestres tremolaren i les copes de cristall van dringar, tal com vaig poder comprobar jo mateix. Aquest fenomen també va alterar els gossos i, inclús, alguns d'aquests animals van posar-se nerviosos pocs minuts abans de produir-se el terratrèmol, tal com expliquen alguns testimonis a les xarxes socials.
Segons el llistat del IGN realitzat a partir de dades contrastades, el terratrèmol es va notar a Roses (Mas Mates), a Llafranc (Palafrugell), a Calonge i Sant Antoni (Mas Ambrós), a Roses (Mas Fumats), a Palafrugell, a Roses, a Palamós (Sant Joan de Palamós) i a Roses (Santa Margarida).
Cal destacar que en els darrers anys també hi han hagut altres terratrèmols a la mateixa zona on s'ha produït aquest darrer, la qual cosa ens indica que es tracta d'una zona geològicament activa.
A l'any 2014 n'hi va haver un de magnitud 3,9 a la mateixa àrea. Vegeu notícia de Ràdio Palamós

Localització de l'epicentre del terratrèmol i diverses dades. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Relació d'intensitats (EMS) i poblacions on s'ha sentit el terratrèmol. Font: Instituto Geográfico Nacional

Sismograma del terratrèmol captat pel sismògraf de Palau-saverdera. Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Localització de l'epicentre del terratrèmol i diverses dades. Font: Instituto Geográfico Nacional