Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 d’agost del 2021

Extracció tradicional de l'oli de ginebre o de càdec

 
L'oli de ginebre. Extracció tradicional amb cànter. Nogueruelas, Terol.

Us poso un parell de vídeos on es mostra com s'extreia antigament l'oli de ginebre o de càdec (Juniperus oxycedrus), una planta que podem veure a les Gavarres marítimes i a l'Ardenya. Malauradament, aquest arbre o arbust ha anat clarament en declivi a la nostra zona, degut a la seva sobreexplotació, als incendis i a desbrossaments poc curosos.
El vídeo de l'encapçalament ens mostra un sistema molt bàsic, consistent en enterrar un cànter i cobrir-lo de fang, per posteriorment encendre un foc al seu damunt.
L'altre vídeo ens mostra un mètode una mica més elaborat, però que segueix el matex principi. 

El tradicional oli de ginebre o de càdec ha tingut sempre, i encara té avui dia, moltes aplicacions, tant en productes per a la salut humana com animal. El fet que fos utilitzat com a producte per combatre la ronya de les ovelles en va fer un dels elements més presents del món ramader català.
L'oli de ginebre és el resultat de la destil·lació en sec de les soques dels ginebres (Juniperus oxycedrus L.), una planta que també es coneix entre altres mots com a càdec. Tot i que porta el nom d'oli, la seva textura és espessa com una resina i no es pot confondre amb l'oli essencial que també es pot destil·lar, de manera diferent, de la mateixa planta. 
Per destil·lar el càdec, especialment les seves soques, cal sotmetre-les a molt alta temperatura, però evitant que entrin en contacte amb la flama, de manera que no s'arribin a encendre. Avui dia aquest procés es podria fer amb pràcticament qualsevol tipus de forn, però antigament es va haver de recórrer a diferents tècniques.

 
L'oli de ginebre medicinal. Pràctiques medicinals i veterinàries. Mora de Rubielos, Terol.