Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 d’agost del 2021

La font de Bell-lloc pateix la sequera i ja no raja

Vista general de la font de Bell-lloc i el seu entorn el passat cap de setmana.

Aquest any, les fonts que poblen el massís de les Gavarres, han vist com la sequera que venim arrossegant des del passat hivern les ha deixat ben eixutes o amb un rajolí esquifit.
Sense anar gaire lluny, actualment podem comprobar com la font de Bell-lloc (Sant Joan de Palamós) ha deixat de rajar. Cal tenir present que en un any "normal" no és estrany veure-la rajar fins i tot a ple estiu. 
Per desgràcia, un cop més, no ha calgut esperar el mes de setembre per veure les fonts sense aigua, amb la qual cosa el refrany que diu "El setembre, o s'emporta els ponts o eixuga les fonts" ha tornat ha quedar un xic desfasat. 

Interior de la mina d'aigua que alimenta la font situada en una falla en esquistos. Podem veure que només hi ha uns bassa d'aigua tèrbola. A les parets s'observa una marca de color fosc que ens indica el nivell que assoleix l'aigua en condicions òptimes. El fet que la petita portella de ferro que comunica amb la mina d'aigua estigui trencada, provoca que es pugui veure el seu interior. A la volta s'aprecien els senyals d'una cintra d'encanyissat.

Detall de l'aixeta que regula la font.

A la llinda de l'entrada hi apareix esculpida una inscripció que diu "IOSEPH COLLPRE 1700". Aquesta inscripció fa referència al prevere Josep Collprè que a l'any 1.700 va erigir la font. No obstant, existeixen cites del segle XIV que ja ens en parlen.