La tardor astronòmica comença aquest divendres 23 de setembre a les 03 hores 04 minuts hora oficial.
Aquesta estació durarà aproximadament 89 dies i 21 hores, i s'acabarà el 21 de desembre amb el començament de l'hivern.
L'inici de la tardor, a l'hemisferi nord, es produeix quan la Terra passa pel punt de la seva òrbita des del qual el centre del Sol creua l'equador celest, en el seu moviment aparent cap al sud.
Això provoca que aquest divendres la durada del dia i la nit pràcticament coincideixin. Aquesta circumstància s'anomena equinocci de tardor.
Així mateix, quan la tardor comença a l'hemisferi nord, a l'hemisferi sud comença la primavera.
Què veurem al cel durant la tardor del 2022 ?
Després de la posta de Sol, al començament de la tardor, Júpiter i Saturn seran els únics planetes visibles. A partir del desembre faran la seva aparició al cel el planeta Mart per l'est, i Venus i Mercuri per l'oest. D'aquesta manera l'estació acabarà amb cinc planetes visibles al capvespre.
Durant la matinada, per la seva banda, començarem l'estació amb Venus, Júpiter i Mart ben visibles, però els dos primers desapareixeran aviat coincidint amb la brillantor de l'alba.
Mercuri farà una breu aparició durant l'octubre, i Mart deixarà de veure's a mitjans de desembre, la qual cosa deixarà sense planetes el cel de l'alba al final de l'estació.
Pel que fa a les estrelles i constel·lacions visibles als capvespres de tardor, destaca el triangle d'estiu, format per Deneb al Cigne, Vega a Lira i Altair a l'Àliga. Aquest famós triangle seguirà sent visible durant la primera part de l'estació, però gradualment es veurà a menor alçada sobre l'horitzó oest.
A mesura que avancin els mesos, també veurem sortir per l'est les constel·lacions de Pegàs, Andròmeda i Perseu, i al final de l'estació apareixeran les constel·lacions de Taure i Orió, que assoliran la màxima esplendor durant les nits d'hivern.
Durant la tardor del 2022 tindran lloc dos eclipsis, un de Sol i un altre de Lluna
L'eclipsi de Sol succeirà el 25 d'octubre i serà de tipus parcial. Serà visible a Europa, nord-est d'Àfrica i oest d'Àsia.
Malauradament, des de Catalunya només es veurà amb magnituds molt baixes (entorn de 0,1 i menors). Per la seva part, l'eclipsi de Lluna succeirà el 8 de novembre, serà de tipus total, i serà visible a Àsia, Austràlia i Amèrica. No es veurà des de Catalunya.
Pluges d'estels
Altres fenòmens d'interès astronòmic durant la tardor de 2022 seran les pluges de meteors de les dracònides, el màxim de les quals s'espera cap al 8 d'octubre, les leònides, amb el màxim cap al 17 de novembre, i les gemínides, amb el màxim cap al 14 de desembre.
Llunes plenes
Les llunes plenes de la tardor tindran lloc el 9 doctubre, el 8 de novembre i el 8 de desembre.
Canvi d'hora
Tot i que tant el Parlament Europeu com la Comissió s'han pronunciat a favor d'eliminar els canvis d'hora en el futur, encara no hi ha una decisió definitiva. Per això, durant el 2022 seguirà en vigor el canvi d'hora tradicional que té lloc el darrer diumenge d'octubre. Aquell dia, el 30 d'octubre, a les 3 de la matinada hora oficial, endarrerirem els rellotges una hora per tornar a marcar les 2.
L'inici de la tardor és l'època de l'any on la llargada del dia s'escurça més ràpidament. A les latituds de la península Ibèrica, el Sol surt més d'un minut després pels matins que el dia anterior, i a la tarda es pon més d'un minut abans. Com a conseqüència d'això, al començament de la tardor, el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó disminueix gairebé tres minuts cada dia.