Tot i que el passat dissabte 16 de juliol es va presentar asserenat i amb intensa calor, els nostres baròmetres van anotar una pressió atmosfèrica no gaire elevada.
A Palamós es va enregistrar un màxim de 1015 hPa i un mínim de 1014 hPa, la qual cosa denotava que l'anticicló era molt feble, gairebé inexistent.
Aquest fet va ser conseqüència de la formació d'una baixa tèrmica al damunt de la península Ibèrica, tal com s'observa en el mapa de l'encapçalament, on s'hi representa una baixa de 1010 hPa., a més a més, també veiem un anticicló sobre les illes Britàniques.
Cal recordar que en situacions de bloqueig anticiclònic, l'aire s'escalfa quan queda estacionari sobre una extensa àrea, gairebé sense moure's, en aquest cas sobre la Península Ibèrica.
Durant els mesos estiuencs el Sol incideix durant llargues hores, mentre que les nits són curtes, impedint el refredament nocturn, provocant que les temperatures no baixin gaire durant la nit.
L'aire no s'escalfa directament per la radiació que arriba de l'astre rei, sinó que ho fa mitjançant la superfície terrestre, la qual és la zona més baixa de l'atmosfera que sol tenir una temperatura més alta.
Si l'aire que es troba prop del terra adquireix molta temperatura, aquest és molt més càlid que l'aire que l'envolta i, per tant, menys dens (pesa menys) i tendeix a pujar.
Quan l'aire puja deixa una mena de buit o, el que és el mateix, es forma una àrea de baixa pressió a la part baixa de l'atmosfera, on abans estava.
Això s'anomena baixa tèrmica i apareix assenyalada amb una "b" sobre el mapa d'isòbares durant les hores centrals del dia.
Aquesta baixa tèrmica representada sobre el mapa no és una borrasca ni porta sistemes frontals associats, per contra, indica temps estable o relativament estable, ja que com a molt podria afavorir el creixement d'alguns núvols d'evolució a la tarda en zones on l'orografia i el règim de brises ho propiciessin.
Aquest fenomen també es dona en altres llocs del món on les condicions són propícies: zones continentals amb influència subtropical durant períodes de gran insolació i escalfament.
Cel serè i la platja Gran de Palamós plena de banyistes, el passat dissabte 16 de juliol al migdia. Font: càmera web de Palamós
Pel que fa a les dades de la jornada, cal destacar que la vila palamosina es va veure afectada per una calor més alta del normal, tenint en compte les característiques climatològiques de la nostra ubicació i els valors habituals d'un estiu típic.
La màxima va marcar 30,7 ºC, quan el dia abans ja hi havien hagut 29,9 ºC. Per si no n'hi hagués prou, cal destacar que la temperatura mínima va ser inusualment elevada, amb 25,1 ºC. Això indica que vàrem patir una nit tòrrida, un fet inèdit en estius anteriors.
A la resta del Baix Empordà, la calor també va ser molt intensa, malgrat que la presència de gregal va frenar el mercuri, respecte el jorn anterior.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà van tenir 35,9 ºC (37,5 ºC el dia abans), a La Tallada d'Empordà 33,6 ºC (35,5 ºC el dia abans) i a Torroella de Montgrí 32,1 ºC (36,0 ºC el dia abans).
Més dades meteorològiques del passat dissabte 16 de juliol: Temperatura màxima 30,7 ºC (29,9 ºC el dia abans), mínima 25,1 ºC. Cel serè.
Vent: fins les 08:00h vent en calma., llavors vent de component N, NNO, NO i NNE, a 5-10 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent de direcció NNE, NE, ENE i E, a 10-15 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h vent del S i SSO, a 5-10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h NNE (35 km/h al Passeig del Mar). Mar plana, arrissada o marejol, segons el moment del dia. Mar endins onatge sig. de 0,35 m a les 08:00h, de 0,23 m a les 12:00h i de 0,35 m a les 20:00h. Alçada màxima 0,66 m a les 15:00h. Humitat del 39 al 72 %. Pressió atmosfèrica màxima 1014 hPa, mínima 1015 hPa.