Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 d’octubre del 2022

Setembre càlid a gran part de Catalunya


Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes de setembre s'ha de qualificar de càlid al Principat, si bé ha estat normal a l'extrem nord-oest.
Ha estat un mes amb irregularitat pluviomètrica espacial i temporal marcada; sec a gran part del país i molt sec al litoral Central i punts del prelitoral, i plujós al quadrant nord-est i Prepirineu i molt plujós al Tarragonès.

La primera meitat del mes de setembre va venir marcada per la persistència de baixes atlàntiques gairebé estacionàries que van afavorir la presència d'una massa d'aire tropical molt càlida als nivells més baixos de la troposfera al Mediterrani, que va provocar valors tèrmics elevats Catalunya. Recentment hem tingut alguns setembres més càlids a Catalunya, especialment el del 2018, però en algunes estacions del sud del litoral el d'enguany és el més càlid de la sèrie, com és el cas d'Alcanar, Amposta o Ulldecona - els Valentins, estacions del Montsià amb 30 anys de dades. 

D'altra banda, aquesta mateixa configuració va facilitar la formació de tempestes de tarda que van afectar el Pirineu i Prepirineu. 
La segona meitat del mes no va ser tan càlida, com a conseqüència d'una normalització de la circulació atmosfèrica, amb un flux zonal que va afavorir el pas de fronts atlàntics. Alguns d'ells es reactivaven en contacte amb el Mediterrani, amb tempestes de localització molt irregular que van afectar sobretot el quadrant nord-est del territori i especialment el Tarragonès, on es va produir un aiguat entre la tarda del dia 23 i la matinada del dia 24 que va deixar quantitats extremadament abundants en aquest sector: 160 mm a Tamarit i 130,5 mm a Tarragona – Complex Educatiu. 
A la resta de Catalunya la pluja va ser molt irregular, amb més de 50 mm a sectors del Prepirineu i més de 100 mm en dos dies a punts del Berguedà, el Ripollès i la Garrotxa. 

Setembre càlid a Catalunya 

El mes s'ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, si bé ha estat normal a l'extrem nord-oest. La massa d'aire tropical que va afectar la part oriental del país durant la primera quinzena del mes va ser la causant d'aquestes anomalies. 

Irregularitat pluviomètrica 

Ha estat un mes amb irregularitat pluviomètrica espacial i temporal marcada a Catalunya. En general ha estat sec, i fins i tot molt sec al litoral Central i a punts del prelitoral. Al quadrant nord-est i Prepirineu ha estat plujós i molt plujós al Tarragonès. 
Les tempestes generades pel pas de la pertorbació dels dies 23 i 24 de setembre han marcat les anomalies del mes. Cal recordar que el setembre és un dels mesos més plujosos de l'any al litoral i prelitoral a conseqüència de l'arribada de fronts freds que es troben amb un Mediterrani molt calent, afavorint la formació de tempestes algunes vegades molt intenses i de distribució molt irregular, tal com ha passat el setembre d'enguany amb els aiguats que es van produir al camp de Tarragona.

Irradiació normal a gran part de Catalunya 

La irradiació solar global del mes de setembre ha estat normal a gran part del país, si bé per sobre dels valors climàtics de setembre a punts del quadrant nord-est, i per sota a àmplies zones del litoral Sud.

Per més informació accediu al següent enllaç.