Segons el darrer informe del Servei Meteorològic de Catalunya, el passat mes d’abril s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al prelitoral Sud, Prepirineu occidental, altiplà Central i punts del Bages i Osona.
Ha estat molt sec a gran part del país, sec a la part nord-oriental del territori i Pirineu, i normal o lleugerament plujós a la zona a cavall entre el Berguedà i el Bages
La característica principal del mes d’abril ha sigut la disposició zonal dels centres d’acció amb una circulació de l’oest, el corrent en jet desplaçat al nord del continent europeu i una ondulació a la vertical de la península Ibèrica evidenciant una cresta anticiclònica, amb solcs de sud-oest a nord-est que van afectar l’Europa nord-occidental, i adveccions procedents d’altes latituds amb precipitació a la part oriental del continent.
La resposta meteorològica a aquesta configuració a Catalunya ha estat una inhibició de les pertorbacions atlàntiques i adveccions càlides del sud, que juntament amb la subsidència associada a les altes pressions, han provocat una temperatura alta al país.
Neu al Pirineu entre els dies 1 i 3 d’abril
Malgrat tot, el mes va començar amb precipitació al terç nord, provocada pel pas d’una pertorbació el dia 1 i la posterior entrada de vent del nord amb precipitació al quadrant nord-est de Catalunya que va ser en forma de neu al Pirineu.
La precipitació més destacada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i de la Xarxa d’Observador Meteorològics (XOM) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) per sobre de 20 mm al quadrant nord-est: 30 mm a Banyoles al Pla de l’Estany.
Per sobre dels 20 cm de neu nova a les parts més elevades del Pirineu occidental: 33 cm a Certascan (2.400 m) al Pallars Sobirà i 30 cm a Sasseuva (2.228 m) a la Val d’Aran.
Temperatura alta el dia 12 d’abril
El dia 12 una ponentada va provocar que la temperatura màxima superés els 25 °C al litoral i prelitoral Central, on 5 de les 160 estacions de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades van superar la seva temperatura més alta en un mes d’abril. Cal destacar els 29 °C de Vinyols i els Arcs (el Baix Camp).
Temperatura alta entre els dies 25 i 28 d’abril
Del dia 25 al 28 la temperatura va tornar a ser força alta per l’època, provocada per una advecció d’una massa càlida procedent del continent africà i la subsidència relacionada amb la falca anticiclònica que afectava la península Ibèrica.
La temperatura màxima va superar els 30 ºC a punts de les Terres de l’Ebre i de Ponent.
Destaca l’estació manual de Lleida – Torre Ribera (Segrià), que va mesurar la màxima més alta en un mes d’abril al llarg dels seus més de 50 anys de dades.
A 24 de les 148 estacions de la XEMA i de la XOM amb més de 20 anys de dades es va superar la temperatura màxima d'abril, i temperatura mínima més alta d'abril a 30 de les 114 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades.
Precipitació dies 29 i 30 d’abril
El pas d’un sistema frontal els dos últims dies del mes va provocar precipitació que va ser puntualment intensa, acompanyada de tempesta i puntualment de pedra.
Les quantitats de precipitació van ser en general inferiors als 5 mm, però van superar els 20 mm a diversos sectors del Pirineu i Prepirineu oriental (durant el dia 29), i del litoral i prelitoral Central (el dia 30) amb més de 50 mm a l’extrem nord del Ripollès i un màxim registrat de 62 mm a Ulldeter (1.999 m).
Abril càlid a gran part de Catalunya
L’abril s’ha de qualificar de càlid a Catalunya, especialment al prelitoral Sud, Prepirineu occidental, altiplà Central i punts del Bages i Osona.
Aquestes anomalies s’expliquen per la circulació zonal que ha predominat durant gran part del mes i que ha impedit les intrusions fredes procedents del nord del continent.
La temperatura mitjana mensual de l'abril no ha estat rècord, però en alguns llocs ha estat el més càlid de la sèrie, en estacions ubicades a les Terres de l'Ebre i a Ponent.
En general ha estat el més càlid des del 2014 i es pot dir que l’abril més càlid mesurat a Catalunya va ser, en general, el 2011. A l’Observatori Fabra ha estat l’abril més càlid de la sèrie (des de 1914).
Abril molt sec a gran part de Catalunya
Ha estat molt sec a gran part del país, sec al nord-oriental del territori i Pirineu, i normal o lleugerament plujós a la zona a cavall entre el Berguedà i el Bages.
La circulació zonal i la persistència anticiclònica que han caracteritzat el mes d’abril expliquen la distribució de l’anomalia de precipitació.
Irradiació per damunt de la mitjana a Catalunya
La irradiació solar global del mes d’abril ha estat per sobre de la normal a gran part del país, especialment al terç sud del i punts de la Noguera, a excepció del Pirineu, on s’ha de qualificar de normal.
Per veure l'informe complet accediu al següent enllaç: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/504122/abril-molt-sec-a-gran-part-de-catalunya