Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 15 de maig del 2023

Dissabte 6 de maig: apareix la boira d'advecció

Boira tapant els contraforts de les Gavarres que envolten la badia de Palamós, el passat dissabte 6 de maig pels volts del migdia.

El passat dissabte 6 de maig ens va visitar un fenomen meteorològic típic de la primavera: la boira d'advecció. 
Abans de les quatre gotes que caigueren durant la jornada següent, aquest fenomen va ocultar el paisatge que envolta la badia de Palamós, amb major o menor mesura fins a primeres hores de la tarda.
Els estrats baixos es presentaren en forma de boira, boirina o boira alta, segons el moment del dia, arribant a tapar el perfil característic de la nostra vila durant una estona.
La presència d'una aigua del mar força freda, al voltant dels 16-17 ºC i el poc vent que feia, unit a l'arribada d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, amb una anomalia positiva de 6 a 8 ºC a 1.500 m, va facilitar la formació d'aquests núvols baixos.

L'aire fresc del mar i la nuvolositat van impedir la pujada del termòmetre, la qual cosa va deixar una màxima de "només" 18,6 ºC.

Més dades del passat dissabte 6 de maig: Temperatura mínima 12,9 ºC. Vent en calma de matinada i a primeres hores del matí, llavors vent fluixet de xaloc i migjorn., ratxa màxima de vent 27 km/h S. Marejol.
Pressió atmosfèrica màxima 1016 hPa, mínima 1013 hPa. Humitat del 84 al 95 %. 

Imatge del satèl·lit Meteosat en format visible del passat dissabte 6 de maig a les 13:00h. Veiem el banc de boira d'advecció que hi havia al davant de la costa. 

Mapa d'anomalia de temperatura a 850 hPa del passat dissabte 6 de maig. Veiem una anomalia positiva de 6 a 8 ºC.

Boira tapant els contraforts de les Gavarres que envolten la badia de Palamós, el passat dissabte 6 de maig pels volts del migdia.