Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 23 de maig del 2023

Dijous 18 de maig: "Cel empedrat, camp mullat"

Posta de sol del passat dijous 18 de maig amb una extensa capa de núvols mitgencs.

El passat dijous 18 de maig va acomiadar-se amb febles precipitacions que ja venien anunciades per un cel delatador.
Al llarg de tota la jornada, però sobretot durant la tarda, va aparèixer un extens mantell de núvols mitgencs, format majoritàriament per altocúmuls lacunosus.
Quan veiem aquests núvols que donen una aparença de "cel empedrat", com si fos una mena de cel enllosat o de bresca construïda per les abelles degut a la disposició de núvols i espais buits, moltes vegades això ens està indicant l'arribada de pluges al cap de poques hores.

Hi han algunes dites que fan referència a aquest fet, com per exemple les que ens diuen "Cel empedrat, camp mullat", "Cel empedrat o empedregat, cap mullat" i "Cel empedrat, al cap d'una hora carrer mullat", entre d'altres.
En aquesta ocasió els refranys es van complir, ja que al finalitzar el dia i al començament del següent va ploure, encara que no gaire.
La presència d'un solc d'aire fred en altura, amb un nucli de -22 ºC a 500 hPa a sobre nostre, va fer crèixer alguns núvols gruixuts que es desplaçaren de mar cap a terra, de nord-est a sud-est.
En total, entre la nit del dijous 18 i poc després del punt de la mitjanit de dijous a divendres, es van acumular 2,2 mm a Palamós-La Fosca, 1,2 mm a Palamós (barri Vell) i 1,0 mm a Palamós-Passeig del Mar.

Més dades del passat dijous 18 de maig: Temperatura màxima 20,5 ºC, mínima 14,3 ºC. Vent de tramuntana i provences, a uns 15-20 km/h de mitjana., ratxa màxima de vent 44 km/h N. Pressió atmosfèrica màxima 1017 hPa, mínima 1015 hPa. Humitat del 35 al 64 %. 

Imatge del radar meteorològic del passat dijous 18 de maig a les 22:10h. Veiem febles taques de precipitació a sobre nostre. 

Imatge del radar meteorològic del passat divendres 19 de maig a les 00:20h. Veiem febles taques de precipitació a sobre nostre. 

El típic cel empedrat observat el passat dijous 18 de maig a la tarda, com a clar símptoma de canvi de temps.

Recull de fotos del passat dijous 18 de maig