Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 21 de maig del 2023

Dimecres 17 de maig: dos creuers alhora i la tramuntana pren importància

Temps assolellat i els creuers Marella Discovery 2 i World Traveller al fons de la imatge el passat dimecres 17 de maig.

El passat dimecres 17 de maig el port de Palamós va rebre una nova escala doble de creuers. En aquesta ocasió ens van vistar els vaixells Marella Discovery 2 i World Traveller. 
En el cas del creuer World Traveller, cal destacar que la seva escala no estava prevista, ja que era programada a Roses. 
Degut al fort vent de tramuntana que bufava a l'Alt Empordà, el seu comandament va decidir traslladar l'escala a Palamós. Aquest creuer va fer la seva escala inaugural al moll de ponent del port de Palamós, amb la qual cosa es va lliurar una mètopa portuària al capità del vaixell. 
És un creuer de petita eslora de la companyia portuguesa Mystic Cruises, que va arribar a les 07:00 h des del port de Barcelona i marxà a les 19:00 h cap al port francès de Séte. Portava 82 passatgers, la major part dels quals eren nord-americans. 
Pel que fa al creuer Marella Discovery 2,  aquest va arribar a dos quarts de deu del matí procedent del port de Palma de Mallorca. Va romandre al port palamosí fins a les 5 de la tarda. Aleshores salpà amb destí al port d'Ajaccio, a l'illa de Còrsega. En aquest viatge portava 1.600 passatgers, la majoria de nacionalitat britànica.

Si ens cenyim en els paràmetres estrictament meteorològics, aquella jornada ens va portar un dia radiant i força ventós.
L'apropament de l'anticicló de les Açores cap a la façana atlàntica d'Europa, unit a la formació d'una pertorbació al damunt d'Itàlia, va ocasionar un marcat gradient isobàric al golf de Lleó. Aquest fet va generar una típica situació de tramuntana que durà sis dies seguits (del 15 al 20 de maig) i va ajudar a mantenir un temps assolellat.
Curiosament, el passat dimecres 17 de maig també es va produir el fenomen conegut com a "garbí de ràbia". Tot i que la tramuntana bufà al matí i a la tarda/vespre a uns 20 km/h de mitjana, ratxa màxima de 58 km/h, entre les 14:00h i les 18:00h va entrar garbí a la badia de Palamós, a uns 15-20 km/h de mitjana.
Això va fer remuntar el nivell d'humitat relativa que passà d'un mínim del 25 % a un màxim del 65 %. 
El vent del nord imperant també va fer que la temperatura pogués pujar més, superant-se la barrera dels 20 ºC, amb 21,4 ºC de màxima. La mínima marcà 14,1 ºC. 
En relació a la pressió en superfície, aquell jorn apareix un màxim de 1016 hPa i un mínim de 1012 hPa.

Finalment, aquesta situació de nord apareguda entre els dies 15 i 20 de maig també va deixar una màxima de 23,6 ºC el dia 15, 22,6 ºC el dia 16, 20,5 ºC el dia 18, 19,7 ºC el dia 19 i 21,7 ºC el dia 20.
En relació a les ratxes màximes de vent, apareixen 63 km/h el dia 15, 66 km/h el dia 16, 44 km/h el dia 18, 44 km/h el dia 19 i 61 km/h el dia 20.
Malauradament, també hem de tenir present que el vent sec va eixugar la humitat que  hi havia arran del sòl, després de les pluges que havien caigut els dies anteriors. 

Mapa de superfície del passat dimarts 16 de maig a les vuit del matí. Veiem la situació abans descrita.

Recull fotogràfic del passat dimecres 17 de maig des de Sant Antoni de Calonge