Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 29 de maig del 2011

Inestabilitat i pendents de la DANA


Mapa de superfície amb fronts previst per aquest dimarts.


Aquesta propera setmana serà molt diferent a la que deixem enrera, ja que les temperatures es mantindran a ratlla, a més, augmentarà la possibilitat de formació de tempestes i ruixats en molts indrets de l'interior i esporàdicament a la mateixa costa. Ja a hores d'ara, les tempestes van apareixent a la zona pirinenca i aquest fet serà la tònica general en les properes jornades., aquests ruixats i algunes tempestes localment fortes, es poden generalitzar al llarg d'aquest dimarts, coincidint amb el pas d'un sistema frontal que ens pot portar ruixats a qualsevol indret de la demarcació, els quals poden arribar de manera més feble fins a la costa.

El fet més remarcable, però, és el curiós moviment que experimentarà aquest dijous, una bossa d'aire fred retrògrada amb temperatures d'uns -21ºc a 5500 m d'alçada, que quedarà despenjada de la circulació general atmosfèrica. Aquesta DANA (gota freda) es dirigirà al sud-est de França i llavors tindrà un moviment en direcció oest-sud-oest que la portarà al damunt nostre.

Caldrà seguir de ben a la vora el moviment que pugui fer aquest embossament d'aire fred, ja que la seva posició exacte i la presència o no de prou humitat, és la que determinarà si tindrem més o menys possibilitats de tempestes.



Mapa de temperatura i alçada geopotencial a 500 hpa previst per dijous a les 12 h. Observeu la bossa freda que s'acosta.


Pel que fa a les dades del dia de Palamós, temperatura màxima 22,8ºc, mínima 15,1ºc. Estat del cel serè fins a la tarda/vespre, llavors han entrat alguns núvols baixos i han aparegut núvols alts. Vent amb predomini del garbí a 10 km/h de mitjana, ratxa màxima 27 km/h. Estat de la mar amb marejol generalitzat. Pressió atmosfèrica màxima 1019 hpa, mínima 1016 hpa. Humitat relativa màxima 85 %, mínima 58 %. Dades de meteoclimatic.com.


Previsió per aquest dilluns

Aquest dilluns a Palamós s'espera un dia amb predomini del sol a les hores centrals, però amb alguns intervals nuvolosos a primeres hores., al vespre el cel pot quedar cobert. A partir de la nit i ja de cares a la matinada de dimarts es podrien escapar quatre gotes. A la resta de demarcació s'espera un dia amb nuvolusitat en augment al llarg de la tarda, amb possibilitats que s'escapi algun ruixat cap al Pirineu. Al llarg de la nit poden anar caient alguns ruixats dispersos a qualsevol indret, preferentment a l'interior.

La temperatura pot rondar els 20/22ºc a la costa, els 24/28ºc a l'interior i els 20/25ºc al Pirineu. La mínima pot baixar fins a 14/17ºc a la costa i interior i fins a 8/12ºc al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà de llebeig a 6/8 nusos, al llarg de la matinada de dilluns. Al matí hi haurà vent de garbí a 10/15 nusos. A la tarda i a la nit es preveu vent de garbí a 6/10 nusos.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol generalitzat al llarg de la nit/matinada de diumenge a dilluns. La resta de la jornada es preveu la mateixa situació.