Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 19 de maig del 2011

La sequera pot apagar les centrals nuclears de França


Els reactors de la central nuclear de Golfech ja han patit en anys anteriors episodis greus de sequera de la Garona.


La greu sequera que està afectant a França i altres països europeus com el Regne Unit o Alemanya, degut a l'anticicló que s'ha instal.lat de manera permanent a Europa, podria obligar a l'Electricité de France (EDF) a aturar nombrosos reactors nuclears aquest estiu, amb el risc d'un "black-out elèctric" (apagada).
Si la sequera es perllonga en el temps, 44 dels 58 reactors situats a la vora dels rius estan en perill de ser aturats, amenaçant a França amb talls d'electricitat, segons que ha predit l'Observatoire du Nucléaire, en una estudi publicat la setmana passada.
"Només els 14 reactors situats vora la mar tenen assegurada la refrigeració aquest estiu". Es pot produir, doncs, la paradoxa que el canvi climàtic és el que atura les nuclears i no pas a l'inrevés.

Les dades observades mostren que les precipitacions actualment estan siguent deficitàries, en relació a les normals per l'estació de l'any en que ens trobem, en quasi tot el país, això provoca que en aquests moments a França hi hagi una situació de sequera. Durant el mes d'abril, per exemple, les precipitacions no han arribat al 29% del que marca la mitjana climàtica. En conseqüència, des de fa varies jornades, 28 departaments ja han pres mesures de limitació o suspensió pel que fa a l'ús de l'aigua.

Mentre els lobbies pronuclears han insistit sovint en l'argument que l'energia nuclear és "una arma de lluita contra el canvi climàtic", l'Observatoire du Nucléaire, presidit per Stephan Lhomme, afirma un punt de vista diametralment oposat. "El canvi climàtic indueix esdeveniments naturals cada cop més violents (tempestes, freds intensos, canícules, etc.) que posen en perill les instal.lacions nuclears", diu Lhomme.

Ja s'ha vist en el complex atòmic de Fukushima, que encara que els reactors estiguin aturats, sempre necessiten ser refredats per evitar-ne el sobreescalfament. D'aquesta manera, es posa en dubte l'eficiència d'EDF, que està obligada a garantir un cabal mínim en cas de sequera prolongada.

La xarxa general de proveïment d'aigua, té l'obligació de respectar una certa temperatura en els rius, per sota de 30ºc. "Hi ha uns límits legals per als abocaments d'aigua calenta als rius, per no destruir irreparablement la fauna i la flora. "Si s'arriba a aquesta temperatura, la planta nuclear ha de reduir o aturar la potència dels reactors".

A més a més, amb unes precipitacions normals, les plantes nuclears descarreguen les aigües de refrigeració als rius i també elements químics radioactius (zinc, fòsfor, sulfat, clorur de sodi, morfolina, coure, etc.). Per sota d'un cert cabal les plantes nuclears han d'emmagatzemar els seus residus en contenidors, fins que el corrent del riu torni a ser més important. Si res no canvia, (amb un cabal inferior a 30 m3 per segon) els indrets d'emmagatzematge s'omplen ràpid i llavors cal parar els reactors. "Aquests riscos s'agreugen a l'estiu a causa de la minva en el cabal dels rius. El problema es multiplica durant la sequera., això provoca l'abocament d'aquests productes químics en els rius de baix cabal tot provocant una greu contaminació química", conclou l'estudi.

Informació i imatge extreta de: http://www.ecodiari.cat/inici