Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 23 de maig del 2011

Les dunes de Castell


Imatge de les dunes de Castell.


Dins l'Espai Natural Protegit de Castell-Cap Roig, situat a l'est de Palamós, hi podem trobar una gran diversitat d'ecosistemes terrestres, com el bosc mediterrani de pinedes i alzinars litorals, cales i platges, aiguamolls litorals i zones dunars.

Les zones dunars són un ecosistema que ha anat desapareixent dels indrets que acupava tradicionalment, a causa de la construcció desenfrenada de la primera línia de mar. Malauradament, el que ara costa milions d'euros en regeneració de platges que any rera any acaben desapareixent per l'embat dels temporals, es podria haver estalviat si s'haguessin respectat els espais amb dunes, ja que aquests indrets són claus per prevenir els efectes dels temporals.



Cartell d'avís a la zona dunar.


Les dunes de Castell, degut a la singularitat que presenten en aquest tram de costa, (que lluny queden les dunes que ocupaven tota la Badia de Palamós...) des de fa uns quants anys s'han delimitat i protegit dins un procés que preten conservar-les, fet que ja comença a donar els seus resultats.

Amb aquests treballs, es vol recuperar l'estructura ideal de litoral formada per tres elements: la platja, les dunes i l'aiguamoll.

Per sort, la vegetació d'aquestes dunes presenta un estat de conservació força bó, gràcies a això, es manté una bona fixació de la sorra aportada pel vent i fa que l'ecosistema dunar es mantingui estable.



Panícal marí (Eryngium maritimum).


La vegetació que creix en indrets sorrencs (vegetació psamòfila) ha de superar importants factors que actuen en contra seu, com és la manca de nutrients i d'humitat, l'alta salinitat, la mobilitat, el vent, etç...
Tot i això, les espècies dunars han desenvolupat adaptacions que els hi permeten viure en aquests ambients hostils. A més, cal tenir en compte que la seva distribució és molt limitada.



L'espai dunar delimitat per una corda, amb presència de borró (Ammophila arenaria).


Algunes espècies de flora que hi podem trobar són el jull de platja (Elymus farctus), el melgó marí (Medicago marina), el borró (Ammophila arenaria), la corretjola de mar (Convolvulus soldanella), la pastanaga marina (Daucus gingidium), el lletsó (Sonchus tenerrimus), el rave de mar (Cakile maritima) i la lleteresa (Euphorbia paralias). També cal destacar-hi el lliri de mar (Pancratium maritimum).



Medicago marina.



Cartell explicatiu.



Vista general de l'espai dunar.