Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de maig del 2011

Potent tornado a Nova Zelanda


Imatge de radar del passat dimarts a les 02:54 pm a Albany. Observeu com la reflectivitat era molt elevada.


Els tornados que poden formar-se a Nova Zelanda solen ser de molt escassa magnitud, no obstant, com si es tractés dels EUA, aquest passat dimarts un potent tornado, de categoria F-3 va matar com a mínim a dues persones i en va ferir 20 més a Albany (Nova Zelanda) barri perifèric de la capital, Auckland.

La columna d'aire giratori va creuar la ciutat amb vents de 200 quilòmetres per hora, segons va indicar l'Autoritat meteorològica de Nova Zelanda. El tornado va causar l'enfonsament de nombrosos sostres, especialment el sostre d'un centre comercial del barri d'Albany, el més afectat, va bolcar diversos cotxes i va arrencar arbres de soca arrel. A Nova Zelanda, l'aparició de tornados està relacionada principalment amb la convecció profunda al llarg dels fronts freds.

Altres tornados recents són el tornado Waitan, del 15 d'agost del 2004, el tornado Greymouth, del 10 de març del 2005, els tornados New Plymouth del 3-4 juliol del 2007 i el tornado de Cambridge del 17 d'octubre de 2008, no obstant, no es poden comparar amb el que acaba de succeir, exceptuant el del 2004 on també van morir 2 persones.


Gènesis del tornado



Anàlisis mesoscalar previst per les 15:00 pm del dimarts passat, elaborat per un membre de l'equip del MetService. En aquest mapa es veu una línia de convergència molt marcada que travessa l'àrea d'Auckland, amb altres àrees de forta activitat al darrera d'ella.
Aquest fet obliga l'aire a anar cap amunt i per tant, la inestabilitat era molt acusada.


A la tarda del dimarts, era previst que el pas d'un front fred formés una línia tempestes que havia d'avançar cap al sud a través de Northland. Per davant d'aquesta línia els vents eren del nord-est i al darrera d'ella eren del nord-oest. Al llarg de la línia, els vents eren convergents, és a dir, empesos un contra l'altre.

No obstant això, les dades de què disposaven els meteoròlegs, feien preveure que les masses d'aire situades a prop d'Auckland tenien molt poca tendència a formar tornados, o el que és el mateix, hi ha havia molt poc cisallament a baix nivell i poca helicitat.

És a dir, utilitzant conjuntament les dades de mesoscala i les dades del model generalista per a l'àrea d'Auckland, els meteoròlegs van decidir que no hi havia suficients factors que afavorissin la convecció severa.

Llavors per què hi va haver un tornado?

Sembla que hi van haver tres factors decisius. El primer va ser la convergència a baix nivell, la qual va ser més important del que es preveia. El segon va ser que la tendència de l'aire a ascendir al voltant d' Auckland no va ser la prevista. El tercer factor és la forma com l'aire que hi ha a prop de la superfície de la Terra a la zona d'Auckland, aconsegueix adquirir el moviment helicoidal de manera tant ràpida.

Segons els meteoròlegs, sembla segur que la geografia local de la zona nord d'Albany hi juga un paper important.

El Servei Meteorològic podria haver previst aquest tornado?

La resposta és no, ja que tot el que es pot aconseguir és identificar una àrea on hi ha un risc significatiu de temps sever a petita escala, o quan el fenòmen ja està passant.

Els efectes de tornados com aquest, que és el més destructiu dels últims anys, són dramàtics però molt localitzats, duren només uns minuts, i afecten a àrees relativament petites.

Segons el meteoròleg David Haysom, la distància des de la cantonada de l'avinguda i el carrer Corbán Munroe al centre comercial d'Albany és d'uns 800 metres.
El Servei Meteorològic és capaç de predir les condicions favorables per a la formació de tempestes severes, i de vegades poden anticipar la probabilitat de tornados que no tenen res a veure amb les tempestes elèctriques severes. Tot es redueix a ser capaç de representar fenòmens a escales de temps i espai molt petites, que en aquest cas és d'uns pocs centenars de metres i uns pocs minuts, respectivament.



Vídeo del tornado.



Vídeo del tornado.


Informació i imatges extretes de http://metservice.com/national/index