Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de maig del 2012

Alberto, primera tempesta tropical del 2012 i modificació de l'escala Saffir-Simpson


La tempesta tropical Alberto en una imatge de satèl·lit. Font: NASA.


Tot i que la temporada d'huracans a l'Atlàntic no començarà oficialment fins a l'1 de juny i acabarà el 30 de novembre, el passat 19 de maig ja aparegué la primera tempesta tropical del 2012.
El Centre Nacional d'Huracans (CNH) dels EUA, informà que s'havia format una tempesta tropical davant la costa de Carolina del Sud, la qual prengué el nom d'Alberto.
A la imatge que obre l'article d'avui, hi podem veure aquesta tempesta tropical gràcies a les imatges captades pel satèl·lit Terra de la NASA el passat 19 de maig.

Encara que Alberto presentava la típica forma d'espiral de les tempestes tropicals, aquest sistema depressionari es veia mancat d'un ull diferenciat, i no havia arribat a la categoria d'huracà., malgrat tot, a la imatge apreciem grans núvols de tempesta que s'estenen terra endins a les Carolines.



Trajectòria de l'Alberto.


La formació d'Alberto tingué lloc en un sistema de baixes pressions que romangué estacionari davant les costes de Carolina del Sud, fins que va adquirir característiques tropicals amb un nucli càlid característic.
Amb vents sostinguts inicials de 75 km/h, Alberto va començar a enfortir-se amb el pas de les hores. Segons un informe de vaixell, els vents sostinguts van augmentar a 95 km/h a les 22:50 del passat 19 de maig. Immediatament després, l'entrada d'aire sec del sud-est va afeblir la tempesta fins els 85 km/h, durant les primeres hores del dia següent. Més tard, aquell dia mateix, el cisallament del vent va continuar afeblint Alberto i també va fer que el centre de la tempesta, juntament amb la convecció associada, es mogués cap a l'oest degut a la circulació general atmosfèrica.

El passat diumenge Alberto es va afeblir encara més, fins quedar-se en els 65km/h, a causa del cisallament del vent continu i a l'aire sec.

Aquest any les tempestes tropicals o els huracans, si és el cas, tindran els següents noms per ordre alfabètic, alternant noms masculins i noms femenins:

Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac, Joyce, Kirk, Leslie, Michael, Nadine, Oscar, Patty, Rafael, Sandy, Tony, Valerie, William.

MODIFICACIÓ DE L'ESCALA D'HURACANS

El passat 15 de maig del 2012, la NOAA (Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica) dels EUA, modificà l'escala Saffir-Simpson que classifica els ciclons tropicals des de l'any 1969. Aquesta modificació, s'ha realitzat per fer compatibles les tres unitats internacionals que mesuren la intensitat del vent. Cal destacar que aquesta modificació no tindrà efectes retroactius en el registre històric d'huracans.

El projecte de modificació aparegué amb la necessitat de solucionar els errors que fins ara hi havia, a l'hora de fer equiparacions i arrodoniments entre les milles per hora (mph), els quilòmetres per hora (km/h) i els nusos (kt). Des del 15 de maig, el Centre Nacional d'Huracans (NHC) i el Centre d'Huracans del Pacífic Central (CPHC) assignen les intensitats dels huracans amb increments de 5 nusos.

Els problemes venien quan es volien mesurar els huracans de categoria 4, és a dir, amb vents sostinguts de com a mínim 115kt (132,3mph). A partir d'aquí, amb velocitats de vent de 115kt l'huracà era de categoria 4, en canvi, l'arrodoniment de 132mph a 130mph el feia baixar a categoria 3. Un problema semblant també passava quan els 135kt de la categoria 4 es convertien en km/h. Cal considerar que 1 nus (kt)= 1,85 quilòmetres x hora (km/h)= 1,15 milles nàutiques x hora (mph).

Amb aquests càlculs, podem dir que a partir d'ara l'escala d'huracans Saffir-Simpson mantindrà les categories 1 i 2 sense canvis. La categoria 3 es mourà entre les 111-129mph o 96-112kt o 178-208km/h. La categoria 4 es mourà entre les 130-156mph o 113-136kt o 209-251km/h i la categoria 5 es mourà entre les 157mph o més o 137kt o superior o 252km/h o més.

PREVISIÓ

El nombre de ciclons tropicals durant la temporada 2012 a l'Oceà Atlàntic, podria ser inferior a la mitjana a causa d'un refredament de l'oceà i al potencial desenvolupament de les condicions del fenomen del Niño, segons la Universitat Estatal del Colorado, EUA.
En un informe emès el passat 4 d'abril, l'equip de científics de la universitat nord-americana, va calcular que en aquesta temporada hi hauran 10 ciclons tropicals amb la intensitat suficient per ser nomenats.

D'aquests 10, es preveu que n'hi hagi quatre que es converteixin en huracans moderats i dos d'aquests poden ser huracans intensos, de categoria entre tres i cinc a l'escala Saffir-Simpson, amb vents sostinguts de 170 quilòmetres per hora o més.