Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 de maig del 2012

La CAPE dispara les tempestes i capvespre d'ahir


Posta de Sol d'ahir diumenge.


Tot i que els nostres baròmetres no semblen indicar la presència de cap pertorbació, de fet, ens trobem amb valors que han rondat la pressió atmosfèrica normal en superfície (1013hPa), les tempestes previstes per aquesta tarda no han faltat a la seva cita.

Aquesta marcada inestabilitat atmosfèrica, ve propiciada per un conjunt de factors que s'han volgut alinear per descarregar ruixats i tempestes acompanyades amb calamarsa o pedra, sobretot a la Garrotxa i a La Selva.

La presència d'aire fed en alçada, d'uns -17ºC a 500hPa i aire càlid i humit en superfície, l'existència d'una gran bossa d'humitat entre els 700/500hPa, l'energia alliberada per la radiació solar i en alguns casos, l'efecte palanca de les muntanyes, han propiciat el creixement de grans núvols de tempesta acompanyats per abundant aparell elèctric.



Mapa de llamps d'avui. Observeu com la majoria han caigut a l'oest de la demarcació.


Tots aquests paràmetres afavoridors del creixement dels grans núvols de dimensió vertical o convecció, s'uneixen sota un índex anomenat CAPE (Convective Available Potencial Energy, en anglès) o energia convectiva potencialment disponible, el qual es mesura amb Joules per quilogram (J/kg).

L'índex CAPE, es creà per facilitar el càlcul de la inestabilitat atmosfèrica, el qual és un dels mecanismes necessaris per al desenvolupament de la convecció, juntament amb la humitat i el factor desencadenant que provoca l'ascens de la massa d'aire. Bàsicament, podem dir que la CAPE és la quantitat d'energia de flotabilitat disponible, d'una parcel·la o bombolla d'aire que s'eleva verticalment i de forma lliure., també es pot considerar com la quantitat de treball que realitza una bombolla o parcel·la d'aire en el medi que l'envolta quan ascendeix lliurement.



Mapa de la CAPE previst per les 15:00h d'avui. Observeu com és molt elevada, d'uns 2500J/kg.


Les quantitats més destacades de precipitació a la nostre demarcació són els 27,4mm de La Vall d'en Bas, els 22,3mm d'Olot-Les Fonts o els 22,0mm de Sant Hilari Sacalm, entre d'altres. Al Baix Empordà, les quantitats han sigut molt modestes i només han arribat les escorrialles, com sol ser habitual en aquestes situacions.

Dades de precipitació d'avui dilluns a la nostre comarca: Calonge-Mas Pallí 3,8mm, Calonge 3,4mm, Palamós 3,4mm, Palamós-La Fosca 3,2mm, Palafrugell 1,6mm o La Bisbal 0,5mm.

Altres dades d'avui dilluns a Palamós., temperatura màxima 22,6ºC, mínima 16,2ºC. Estat del cel enterenyinat per núvols alts al matí i cobert amb plugims a la tarda. Vent fluix de direcció variable, ratxa màxima 23km/h. Estat de la mar amb mar plana o arrissada. Humitat relativa màxima 89%, mínima 68%. Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Dades de meteoclimatic.com i meteo.cat.



Posta de Sol d'ahir diumenge amb el Sol amagant-se rera una enclusa de tempesta.


Previsió per aquest dimarts

A Palamós esperem una jornada amb núvols més importants a primeres i darreres hores del dia, amb grans clarianes a migdia. A la resta de la demarcació la jornada començarà amb alguns intervals nuvolosos en varis nivells, però amb la presència del Sol. A partir del migdia els núvols d'evolució tornaran a descarregar alguns ruixats i tempestes a l'interior, sobretot al Pirineu, Prepirineu, a prop del Montseny i a la Serralada Transversal.

La temperatura rondarà els 21/25ºC de màxima a la costa, els 27/30ºC a l'interior i els 17/22ºC al Pirineu. La mínima baixarà fins a 14/17ºC a la costa, fins a 11/14ºC a l'interior i fins a 6/11ºC al Pirineu.

El vent en el nostre sector costaner bufarà molt fluix amb component nord i oest o restarà en calma, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí s'espera vent fluix de component sud i est o calma. A la tarda tindrem vent de garbí a 8/12 nusos. A la nit hi haurà vent fluix de component oest.

L'estat de la mar en el nostre sector costaner es mantindrà amb mar plana o arrissada arran de costa i amb marejol mar endins, durant la nit/matinada de dilluns a dimarts. Al matí hi haurà una situació similar. A la tarda esperem marejol generalitzat. A la nit es preveu mar arrissada arran de costa i marejol mar endins.


Més fotografies del capvespre d'ahir diumenge



Enclusa de tempesta.



El Sol s'amaga.


Cirrus vertebratus i deixant d'un avió.