Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 11 de maig del 2012

Centelleig verd a la Superlluna


Centelleig verd provocat per la sortida de la Superlluna.


La imatge superior ens mostra la inusual captura d'un centelleig verd a la Superlluna que surt per l'horitzó. Aquest màgic moment és més habitual observar-lo durant la sortida o la posta de Sol., no obstant, la seva captura és d'una gran dificultat degut a diversos factors, com les condicions atmosfèriques i la poca durada del fenomen. Si fotografiar-ho quan surt o s'amaga el Sol és molt difícil, quan es tracta de la Lluna encara és molt més complicat, de fet, aquesta és la primera vegada que ho veig.

En aquesta rara instantània, veiem, en primer pla, uns vaixells i el far de La Perdrix situat a la Bretanya francesa. El protagonista de l'escena, però, ens apareix al fons a l'horitzó, com si hi hagués la llum d'un altre far. Aquell dia del cap de setmana passat, es donaven unes condicions úniques per veure el fenomen, ja que hi havia Superlluna i aquesta reflectia una llum més intensa que l'habitual.

El centelleig verd, o "green flash" en anglès, és degut a la refracció i a la dispersió de la llum solar quan es troba a prop de l'horitzó, i dels miratges que es generen en aquest moment, degut a l'existència d'un fort gradient de temperatura en diferentes capes de la troposfera.
La posta de sol, encara que a simple vista sembli el mateix, té lloc en diferentes etapes, depenent de la longitud d'ona que rebem quan l'estem observant (cada color té una longitud d'ona associada). Per això, si posem uns filtres, en una situació ideal veuriem una posta de sol dominada primer pel color vermell, seguida pel color groc, verd, blau, i acabant pel violeta. Tot això en només uns segons.

No obstant, la dispersió de la llum quan travessa l'atmosfera causada per l'aire i pels aerosols, fa que la llum de tons blaus es desviï quan el Sol està a prop de l'horitzó., si a més hi ha una mica de boirina a l'aire, el fenomen es veu reforçat. Per tant, els colors violeta i blau tendeixen a ser eliminats, deixant que les tonalitats verdoses dominin durant els últims instants de l'aparició o desaparició del Sol o la Lluna per l'horitzó.



Vídeo en format "time-lapse" de la sortida de la Superlluna.