Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 24 de juliol del 2015

23 de juliol: 30ºC a les deu del matí, però a l'espera de canvis

Enclusa de tempesta observada ahir dijous a la posta de sol.


Ahir dijous 23 de juliol, entre l'anticicló que hi havia centrat al golf de Biscaia i la formació d'una àrea de baixes pressions al golf de Gènova, es va generar un marcat flux de component NNO i ONO entre la matinada i primeres hores del dia.
Aquest fet va provocar que en plena matinada hi hagués una temperatura d'entre 26 i 27ºC, no obstant, una baixada momentània en la intensitat del vent va fer que la mínima baixés fins als 25ºC cap a les set del matí.
Així mateix, un altre efecte d'aquesta situació de vent reescalfat, va ser que la temperatura màxima del dia va tenir lloc a les 10:30h, amb 29,4ºC, quan el més normal hauria estat que la màxima s'hagués produït entre el migdia i primeres hores de la tarda.

El vent de component ONO i NNO, va estar bufant a uns 15/20 km/h de mitjana fins les 05:00h, ratxa màxima 39 km/h. A partir de llavors el vent va baixar fins als 10/15 km/h de mitjana.
A partir de les 10:30h la situació va canviar clarament, ja que va entrar vent del E i ENE, a uns 10 km/h de mitjana. El canvi de vents encara no hauria acabat, ja que a partir de les 20:00h va entrar vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana.


Mapa de pressió en superfície d'ahir dijous a la matinada, on es veu que les isòbares estaven molt juntes, com a senyal de que bufava vent del N. 


Com haureu comprobat amb les dades dels darrers dies, tot i que les temperatures encara es mantenen molt elevades, l'onada de calor ha quedat enrera. De fet, tot i que avui divendres encara tindrem unes màximes molt elevades, es preveu que el pas d'un sistema frontal pugui deixar alguns ruixats tempestuosos en qualsevol punt de Girona, els quals refrescaran l'ambient allà on descarreguin.
A Palamós, amb una mica de sort i si la tramuntana ho permet, també hi podria caure algun ruixat durant la matinada del dissabte.
Desprès de les possibles precipitacions i quan el front quedi enrera, entrarà una massa d'aire més fresca i seca que la que tenim actualment, amb la qual cosa, per fi podrem reposar una mica d'aquesta mena de forn que ens afecta.

Per veure la baixada dels termòmetres prevista per aquest dissabte, com sempre cal observar la temperatura que hi ha a uns 850hPa i la que es preveu que hi hagi.
Si avui divendres al vespre s'esperen isotermes de 22ºC a uns 1500 metres d'altura, per dissabte a la nit entraran isotermes de 12ºC, és a dir, deu graus menys que avui en aquelles alçades.
En superfície, a Palamós això ho notarem a través d'unes màximes que estaran més a prop dels 25ºC que no pas dels 30ºC.
A part de la refrescada, també ens acompanyarà la tramuntana, la qual pot bufar a uns 20 km/h de mitjana a partir del migdia


Temps assolellat i banyistes a la cala Rovira ahir al migdia. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Patja d'Aro.


D'altre banda, les màximes més altes d'ahir dijous a Catalunya van arribar fins als 38,2ºC a Vinebre, 37,4ºC a Seròs, 36,7ºC a Benissanet, 36,6ºC al Pantà de Riba-roja.

A les comarques gironines es van assolir 34,5ºC al Pantà de Darnius-Boadella, 34,1ºC a Santa Coloma de Farners, 34,0ºC a Anglès, 34,0ºC a Banyoles.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes registrades ahir dijous 23 de juliol al Baix Empordà, van tenir comportamens diferents segons l'indret., per exemple, a Palamós va ser 1,4ºC més elevada, per contra, a La Bisbal d'Empordà va baixar set dècimes, si ho comparem amb les del dia abans. En aquest sentit, els 33,0ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, la màxima més baixa foren els 28,3ºC de Calonge-Mas Pallí.
Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes també van experimentar canvis diferents depenent de l'estació., per exemple, a La Bisbal d'Empordà va baixar 1,2ºC, en canvi, a Torroella de Montgrí va pujar 1,6ºC.
Els 20,1ºC de Monells van ser la mínima més baixa i els 24,9ºC de Palamós es quedaren com a mínima més càlida. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 23 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 33,0ºC (20,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,9ºC (20,3ºC)., La Tallada d'Empordà 31,6ºC (21,3ºC)., Castell d'Aro 31,4ºC (20,9ºC)., Torroella de Montgrí 30,9ºC (23,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 23 de juliol del 2015 a Palamós., temperatura màxima 29,4ºC, mínima 24,9ºC. Estat del cel: domini absolut del sol, però al matí 2/8 Sc, migdia 2/8 Cu i Sc, tarda 2/8 Sc i al vespre 3/8 Ci, amb aparició d'una enclusa cap a l'oest. Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia forta maror o maror (onatge sig. de 1,52 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,59 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 83%, mínima 53%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)