Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 9 de juliol del 2015

L'onada de calor se'n va, però segueix la sequera

Sotabosc completament sec observat ahir dimecres a Calonge.


Les últimes jornades han sigut un fidel reflex de la situació meteorològica que estem vivint en els darrers mesos, on el sol i la manca de pluges han sigut els clars dominadors.
Tal com podeu observar a la foto superior captada ahir a la tarda des de Calonge, la falta de pluges i la manca d'una gestió adequada, han convertit els boscos de la nostre comarca en un autèntic polvorí.
Segons dades obtingudes per l'estació meteorològica situada en el nucli antic de Palamós, des del passat mes de gener, fins a dia d'avui, només han caigut 151,6 mm a la nostre vila., això representa tan sols el 52% d'allò que hauria d'haver plogut fins ara, segons la mitjana climàtica de precipitació de la nostre zona per aquest període.
Així mateix, tot i que les temperatures han anat clarament a la baixa en les darreres hores, segons els mapes del temps no sembla que la situació de manca de pluja s'hagi de començar a revertir ni a curt ni a mitjà termini, amb la qual cosa, la sequera i els perills que comporta, tals com el perill d'incendi, l'estrés hídric o la baixada del nivell dels aqüífers, seguirà ben palès entre nosaltres.


Rècords de temperatura màxima registrats el passat dimarts 7 de juliol en diferentes estacions meteorològiques de la XEMA. Font: Servei Meteorològic de Catalunya.


D'altre banda, el passat dimarts 7 de juliol les temperatures màximes van anar manifestament a la baixa a les comarques gironines. Segons dades de Meteocat, la població que registrà la màxima més alta va ser Santa Coloma de Farners amb 40,3ºC i segons Meteoclimatic va ser Arbúcies amb 41,4ºC., a la resta de localitats gironines les màximes més elevades que hi havien hagut en dies anteriors van baixar entre 3 i 5 graus.
Per exemple, si a Banyoles van tenir una màxima de 39,8ºC el passat dilluns, el passat dimarts la màxima va ser de 36,3ºC, 3,5ºC menys.
Malgrat aquesta baixada dels termòmetres que hi hagué a Girona, en nombroses poblacions de l'interior del país el dimarts va ser la jornada més càlida, tal com podeu observar a la imatge superior, on es veu com moltes estacions de la XEMA van assolir la màxima més alta de la seva sèrie.

En un altre ordre de coses, si ens fixem més detalladament en les màximes registrades el passat dimarts 7 de juliol al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 1 i 5 graus més baixes cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, no obstant, a Palamós la màxima només va baixar 4 dècimes.
Els valors van oscil·lar entre els 35,7ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 27,2ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van ser 1 grau més baixes, però a Palamós va pujar 7 dècimes, amb els 17,5ºC de Monells, com a mínima més fresca i els 23,5ºC de Sant Feliu de Guíxols,  com a mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades el passat dimarts 7 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 35,7ºC (17,5ºC)., La Bisbal d'Empordà 35,5ºC (17,9ºC)., Torroella de Montgrí 34,1ºC (18,2ºC)., La Tallada d'Empordà 32,6ºC (18,3ºC)., Castell d'Aro 30,4ºC (17,6ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 7 de juliol del 2015 a Palamós., temperatura màxima 27,2ºC, mínima 22,6ºC. Estat del cel dominat pel sol i la calitja, però a 1ª hora hi havien 3/8 Ac., matí amb 1/8 Ac i 3/8 Ci., tarda cel serè. Vent: fins les 13:00h vent del E i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del S, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del SSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 47 km/h SSO. Estat de la mar amb marejol al matí i un xic de maror a partir de les 13:00h., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,82 metres a les 16:00h i de 0,59 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 64%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Rècords de temperatura màxima assolida en diferentes estacions de la XEMA entre el 5 i el 7 de juliol. Font: Servei Meteorològic de Catalunya.