Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de juliol del 2015

29 i 30 de juny: la forta calor provoca miratges

Curiós miratge observat hair al migdia a La Fosca, on veiem els objectes distorsionats i els seus reflexos a sobre l'asfalt. 

Com segurament haureu observat durant aquests dies d'onada de calor, a les hores més càlides es poden veure unes curioses imatges sobre l'asfalt de les carreteres. Des de basses d'aigua que no existeixen, a objectes distorsionats, misteriosos reflexos i coses fora de lloc.
Tot això no són res més que miratges causats per la forta insolació que ens envaeix. Tal com podeu veure a les fotos que vaig realitzar ahir al migdia a la carretera de La Fosca, es podien observar coses molt curioses si miràvem de lluny, les quals es poden captar molt bé amb una càmera fotogràfica.

A la foto que obre aquest article veiem uns cotxes distorsionats i altres elements, així com els seus reflexos en unes basses d'aigua inexistents.
A la imatge següent sembla com si el mar s'enfilés carretera amunt i els fanals entressin dins l'aigua.




Aquests fenòmens òptics, anomenats miratges, apareixen quan la calor de l'estiu és sufocant, sobretot al damunt de carreteres, on sembla que l'asfalt estigui entollat ​​i s'hi reflecteixi el cel i objectes diversos.

Perquè es produeixi un miratge cal que els rajos del Sol es refractin, o el que és el mateix, que desviïn la seva trajectòria en passar per un mitjà com és el cas de l'aire calent.

La densitat de l'aire depèn de la temperatura, així doncs, perquè es produeixi el miratge la temperatura de l'aire en una àrea relativament petita ha de variar de manera significativa.
Quan el raig de llum passa d'un aire menys dens a un de més dens, o viceversa, es produeix la refracció i la distorsió de la projecció dels objectes cap avall, produint miratges inferiors (en climes freds es poden donar miratges superiors).

En el cas de les carreteres, el miratge es produeix quan la superfície de l'asfalt s'escalfa igual que els primers metres d'aire que estan en contacte amb ella. Com a conseqüència d'això la llum es refracta cap avall i es projecta la imatge del cel o altres objectes sobre la superfície de la carretera, com si fos un mirall.

A la foto següent veiem un altre exemple d'aquest fet. Fixeu-vos com els objectes apareixen distorsionats  i sembla que es reflecteixin a sobre una bassa imaginària que hi ha a la carretera.




En altre ordre de coses, ahir dimarts 30 de juny, per si encara no havia fet prou calor, el vent de garbí que estava anunciat, va entrar de manera reescalfada cap a l'interior de la comarca baixempordanesa.
Aquest fet, juntament amb el temps assolellat i la bombolla d'aire càlid provinent del Sàhara, van fer que la temperatura màxima es disparés fins als 36ºC a Monells.
A la costa, tot i que la temperatura màxima va quedar molt més aturada degut a l'efecte del mar, la sensació de xafogor era d'uns 40ºC al migdia, amb una humitat relativa del 90% i una temperatura màxima de 27,3ºC a La Fosca.

Així mateix, si ens fixem més detalladament en les temperatures màximes registrades ahir dimarts al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més baixes a la costa, però a l'interior pujaren més d'un grau en alguns punts, com a Monells, i en d'altres baixaren algunes dècimes, com a La Bisbal d'Empordà.
Els registres oscil·laren entre els 35,9ºC de Monells, com a màxima més alta, i els 26,6ºC de Palamós, com a màxima més baixa.
Així mateix, les mínimes van ser algunes dècimes més baixes, excepte a Torroella de Montgrí, on baixaren 2 graus. Els 17,0ºC de Torroella de Montgrí foren la mínima més fresca, i els 24,3ºC de Sant Feliu de Guíxols, es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat 

Màximes registrades ahir dimarts 30 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 35,9ºC (17,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 33,4ºC (17,7ºC)., La Tallada d'Empordà 33,4ºC (17,4ºC)., Torroella de Montgrí 31,1ºC (17,0ºC)., Castell d'Aro 29,1ºC (19,0ºC).

A la resta del país destaquen els 39ºC de Lleida, els 38,2ºC de Tremp o els 37,5ºC d'Artés.

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 30 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 26,6ºC, mínima 22,6ºC. Estat del cel: matí i migdia asserenats., tarda de sol i 1/8 St passatger., vespre arribada de 2/8 Ac i 2/8 St., banc de boira o núvols baixos cap al sector de les Gavarres (Puig Cargol), base del núvol a 200 metres d'alçada. Vent: fins les 10:00h vent de component variable a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del E i SE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, a 15 km/h de mitjana., a partir de les 21:00h vent del E i SE, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima 27 km/h SSO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,35 metres a les 20:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1015hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Ambient de ple estiu ahir dimarts a La Fosca.


Temps assolellat i banyistes a La Fosca ahir dimarts, amb aigües cristal·lines.


Per finalitzar el resum meteorològic, només falta agregar que el passat dilluns 29 de juny, els protagonistes van continuar sent el sol i les altes temperatures.
Moltes de les màximes de la demarcació gironina s'enfilaren altre vegada fins als 35ºC, com per exemple els 35,3ºC del Pantà de Darnius-Boadella, els 35,1ºC de Banyoles, els 35,0ºC de Navata o els 35ºC de Girona.
Cap a Lleida i a l'interior de Barcelona encara va fer més calor, amb els 37ºC de Lleida-la Bordeta o els 37ºC d'Artés.

Pel que fa a les temperatures màximes que tingueren lloc el passat dilluns al Baix Empordà, aquestes van ser entre 2 i 3 graus més altes que les del dia abans.
La màxima més alta va registrar 34,5ºC a Monells, per contra, la màxima més curta foren els 28,8ºC de Sant Feliu de Guíxols.
Per la banda de les mínimes, trobem que van ser 2 graus més altes de mitjana, amb els 18,1ºC de Monells, com a mínima més fresca, i els 24,2ºC de Calonge-Mas Pallí, com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades del passat dilluns 29 de juny al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 34,5ºC (18,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 34,0ºC (18,2ºC)., La Tallada d'Empordà 33,3ºC (18,6ºC).,  Torroella de Montgrí 32,2ºC (19,3ºC)., Castell d'Aro 31,4ºC (18,9ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 29 de juny del 2015 a Palamós., temperatura màxima 29,9ºC, mínima 22,9ºC. Estat del cel serè tot el dia.Vent: fins les 10:00h va bufar vent de direcció variable a 2 km/h de mitjana., a partir d'aleshores vent del E i NE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima 21 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i al vespre, i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,23 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 40%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Mapa de temperatures a 850hPa d'ahir dimarts al migdia. Veiem com ens envaeix una potent bombolla d'aire càlid que prové del Sàhara.