Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 25 de juliol del 2015

24 de juliol: tarda tempestuosa, però a Palamós ni una gota

Posta de sol d'ahir divendres amb cortines de precipitació il·luminades pels rajos solars.


L'acostament del sistema frontal fred que ens ha creuat en les darreres hores, va fer que l'activitat tempestuosa fos molt important durant la tarda d'ahir divendres 24 de juliol.
Com sol ser habitual, el fet que en altura no hi hagués un embossament d'aire fred molt marcat, unit a la presència d'una àrea de convergència de vents cap al prelitoral de la demarcació, a uns 950hPa (amb vent del sud o sud-oest que topava amb vent del nord o nord-oest), va fer que els indrets més propicis pel creixement de nuclis convectius fos el prelitoral de Girona, la comarca veïna de l'Alt Empordà, en punts muntanyosos, així com , en menor mesura, el sector nord del Baix Empordà.

A Palamós tan sols s'observà el creixement de grans núvols de tempesta a la llunyania, a més, també s'escoltà algun tro i s'apreciaren boniques cortines de precipitació cap a l'oest, coincidint amb la posta de sol. Malgrat aquest espectacle i el cel de grop que s'observà a l'horitzó, a la nostre vila no es va comptabilitzar ni una dècima.
A la resta de la comarca baixempordanesa, les precipitacions només van fer acte de presència en indrets localitzats de la meitat nord, sobretot cap a l'interior.

Dades de precipitació caiguda ahir divendres al Baix Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Les Olives (Garrigoles) 16,6 mm., La Bisbal d'Empordà 6,8 mm., Monells 4,3 mm., Verges 1,4 mm., La Tallada d'Empordà 1,0 mm., Torroella de Montgrí 0,7 mm.

Dades de precipitació caiguda ahir divendres a la resta de la demarcació gironina, segons Meteocat:

Pantà de Darnius-Boadella 91,2 mm., Banyoles 38,8 mm., Torroella de Fluvià 32,8 mm., Molló-Fabert 30,5 mm., Navata 25,6 mm., Sant Pere Pescador 23,4 mm., Girona ciutat 19,7 mm.


Mapa de llamps d'ahir divendres, on veiem molt d'aparat elèctric, exceptuant, entre d'altres indrets, la meitat sud del Baix Empordà, així com el seu litoral.


Cumulonimbus en creixement vist ahir al migdia mirant cap a l'oest.


Cel de grop observat ahir divendres a la tarda des de Romanyà de la Selva, malgrat tot, només hi van caure quatre gotes inapreciables.


Així mateix, la darrera fuetada de la bombolla d'aire càlid que ens ha estat marejant les últimes setmanes, ahir divendres va voler donar les darreres fuetades en forma d'unes màximes notablement caloroses, sobretot cap a les Comarques de Ponent, tot i que a Girona tampoc ens en vam deslliurar.

Màximes més altes d'ahir divendres a Catalunya, segons Meteocat:

Seròs 39ºC, Aitona 38,3ºC, Alcarràs 38ºC, Tàrrega 37,0ºC, Castellnou de Seana 37ºC.

Màximes més altes d'ahir divendres a Girona, segons Meteocat:

Santa Coloma de Farners 36,5ºC, Anglès 36,5ºC, La Bisbal d'Empordà 36ºC, Monells 36ºC, La Tallada d'Empordà 35,5ºC, Girona ciutat 35,3ºC.


Creixement de Cumulonimbus ahir al vespre mirant cap a l'oest.


En un altre ordre de coses, si ens fixem més en detall en les màximes registrades ahir divendres al Baix Empordà, es va poder constatar com aquestes foren entre 3 i 4 graus més altes de mitjana cap a l'interior, comparades amb les del dia abans, però a la costa van baixar al voltant d'un grau.
Els valors van oscil·lar entre els 35,8ºC de La Bisbal d'Empordà, com a màxima més alta, i els 28,2ºC de Sant Feliu de Guíxols, com a màxima més baixa.
Les mínimes, per la seva banda, van experimentar descensos generals, però amb diferències marcades segons l'indret., per exemple, a Monells restà sense canvis, però a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 3,5ºC.
Els 19,6ºC de La Tallada d'Empordà foren la mínima més fresca i els 23,3ºC de Palamós van ser la mínima més alta. Dades de Meteocat i Meteoclimatic

Màximes registrades ahir divendres 24 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 35,8ºC (20,1ºC)., Monells 35,7ºC (20,1ºC)., La Tallada d'Empordà 35,5ºC (19,6ºC)., Torroella de Montgrí 32,3ºC (20,1ºC)., Castell d'Aro 30,1ºC (21,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir divendres 24 de juliol  del 2015 a Palamós., temperatura màxima 28,6ºC, mínima 23,3ºC. Estat del cel: al matí cel serè., a partir del migdia creixement de cúmuls i cumulonimbus cap a l'horitzó oest., tarda amb cel espectacular i caòtic degut a la presència d'encluses, cúmuls i altres gèneres nuvolosos en varis nivells Ci, As, Ac, Cu, Sc 7/8, mammatus i cortines de precipitació cap a l'oest. Vent: fins les 07:00h vent del NO i OSO, a 2 km/h de mitjana o calma., a partir de llavors vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 11:00h vent del SSO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent de direcció variable, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40 km/h SSO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a partir del migdia., mar endins hi havia marejol o maror (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur i de 0,7 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1011hPa, mínima 1007hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Enclusa de tempesta amb mammatus.


Cel tempestuós a Romanyà de la Selva.


Capvespre amb nuvolades i virga.