Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 18 de juliol del 2016

16 i 17 de juliol: la humitat incrementa la xafogor i fa aparèixer els primers núvols baixos

Núvols baixos i boirines aparegudes la tarda d'ahir diumenge 17 de juliol cap al golf de Roses. Imatge captada des del castell de Begur.  En primer pla veiem les illes Medes.

Tal com es preveia, ahir diumenge 17 de juliol, la calor que havia mig desaparegut en les jornades anteriors, va començar a repuntar de nou, amb temperatures màximes que ja marcaren 31ºC en alguns punts de l'interior del Baix Empordà.
A la costa, tot i que la pujada del mercuri passà més inadvertida, amb una temperatura màxima que a Palamós "només" s'enfilà fins als 25,3ºC, la sensació de xafogor es va anar incrementant amb el pas de les hores i així continuarà en els propers dies, almenys fins divendres que ve.
El vent de component marítima que fa elevar el grau d'humitat i amb ell la xafogor, sembla que podria deixar pas a l'entrada de vent més sec de tramuntana a partir del divendres al migdia i també durant el dissabte, però com que encara queden unes quantes jornades perquè això passi, en properes entrades s'intentarà confirmar.

L'altre factor íntimament lligat amb l'elevació del grau d'humitat relativa i l'entrada d'una potent bombolla d'aire càlid, és la típica formació de núvols baixos, boirines o boires de mar que entren cap a terra si les condicions són propícies. En aquest sentit, ahir diumenge a la tarda, tal com podeu veure a les fotos, cap al golf de Roses i al cap Norfeu, així com també mar endins, s'observava la presència de núvols baixos i boirines.
A Palamós, durant la passada nit/matinada de diumenge a dilluns també s'ha observat l'entrada d'algun banc de núvols baixos i la formació de rosada.


Núvols baixos i boirines aparegudes la tarda d'ahir diumenge 17 de juliol cap al golf de Roses. Imatge captada des del castell de Begur.  En primer pla veiem les illes Medes.

Si mirem les temperatures màximes que van esdevenir ahir diumenge 17 de juliol al Baix Empordà, s'observa com aquestes van pujar de forma més o menys notòria a totes les poblacions, gràcies a l'acostament de la bombolla d'aire càlid i al temps assolellat.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 2,3ºC respecte el dissabte, a Monells va ascendir 2,0ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,8ºC. A Palamós la màxima ascendí 0,4ºC respecte el dia anterior.
Així doncs, els 31,2ºC de Les Olives van ser la màxima més càlida del dia, en canvi, els 24,6ºC de Palamós-La Fosca es quedaren com a màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents segons l'indret.
Per exemple, a Castell d'Aro la mínima va pujar 1,7ºC respecte el dissabte, a La Tallada d'Empordà es va mantenir sense variacions i a Torroella de Montgrí va ascendir 0,4ºC. A Palamós la mínima va ser 2,9ºC més baixa que la del dia anterior.
En aquest sentit, els 12,1ºC de Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 17,8ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir diumenge 17 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 30,6ºC (12,1ºC)., La Tallada d'Empordà 30,1ºC (13,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 29,4ºC (12,2ºC)., Torroella de Montgrí 29,1ºC (13,8ºC)., Castell d'Aro 27,6ºC (15,5ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 17 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,3ºC, mínima 17,7ºC. Estat del cel asserenat, però a la nit arribada de Sc i St. Vent: fins les 08:00h va bufar vent de component NO, O i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de direcció E, NE i ENE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S, SSE i SSO, a 10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24 km/h S. Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i un xic de marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,35 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 48%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Vistes des del castell de Begur ahir diumenge 17 de juliol a la tarda, amb núvols baixos i boirines al fons de la imatge. 


La posta de sol asserenada d'ahir diumenge 17 de juliol. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

Per acabar el resum meteorològic del darrer cap de setmana, només falta afegir que el passat dissabte 16 de juliol, a Palamós vàrem tenir una matinada on la tramuntana es va reforçar de forma transitòria, fins a deixar-nos una ratxa moderada de 39 km/h.
El vent del nord, tot i desaparèixer a mig matí, va deixar-nos un dia radiant, però amb una calor bastant suportable per haver començat la canícula, amb una màxima de 25ºC (segons el termòmetre), no obstant això, l'increment del grau d'humitat fins a un màxim del 76%, provocà que la sensació de xafogor es tornés a fer present entre nosaltres amb valors de 30/33ºC (temperatura que nota el nostre cos) al centre de la jornada.


Temps assolellat amb Cumulus humilis o "núvols de bon temps" al fons. Imatge del passat dissabte 16 de juliol a les onze del matí. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que van registrar-se el passat dissabte 16 de juliol al Baix Empordà, van baixar a totes les estacions meteorològiques perquè el vent de garbí va entrar a partir de les sis de la tarda.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va baixar 2,3ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,7ºC i a La Tallada d'Empordà va descendir 0,4ºC. A Palamós la màxima descendí 1,9ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 29,2ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 24,6ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu amb major o menor intensitat, però amb alguna excepció.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima descendí 4,5ºC respecte el divendres, a Castell d'Aro baixà 3,2ºC i a Monell va baixar 1,2ºC. L'excepció apareix a Palamós, on gràcies al vent la mínima va ser 2,3ºC més alta que la del dia anterior.
Els 11,9ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 20,6ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 16 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 28,6ºC (11,9ºC)., La Tallada d'Empordà 28,3ºC (13,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 27,8ºC (12,5ºC)., Castell d'Aro 27,2ºC (13,8ºC)., Torroella de Montgrí 26,8ºC (13,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 16 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 24,9ºC, mínima 20,6ºC. Estat del cel asserenat, però amb algun cúmul esporàdic cap a l'interior, 1/8 Cu a mig matí/migdia. Vent: fins les 11:00h va bufar vent de component N, NNO i ONO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component E, ENE, NE i ESE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del ENE, E i ESE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del S, SSO i SO, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 39 km/h NNO (de matinada). Estat de la mar amb un xic de marejol., mar endins hi havia de maror a marejol (onatge sig. de 1,29 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,05 metres a les 12:00h i de 0,47 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 34%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Cel serè observat el passat dissabte 16 de juliol a les sis de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)