Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de juliol del 2016

21 de juliol: pols en suspensió, mínimes tropicals a tot arreu i nou canvi de temps

Sortida de sol d'ahir dijous amb molta pols del Sàhara i rajos crepusculars. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al temps del programa Els Matins (minut 23:58), al programa Espai Terra (minut 18:11), al temps del Telenotícies Comarques (minut 21:24) i a la portada del Facebook del Meteocat.

Ahir dijous 21 de juliol, la pols en suspensió que ha arribat fins a nosaltres des del nord d'Àfrica, gràcies al vent intens del sud-oest que bufa en altura, va provocar que el cel es veiés de color groguenc o marronós a la sortida del sol, a més, durant la resta de la jornada l'espessa capa de polsim del Sàhara va deixar-nos el cel de color blanquinós, amb una atmosfera molt enterbolida i, fins i tot, el sol es va veure un xic apagat.
Aquesta pols en suspensió va coincidir amb el pas de les restes d'una línia d'inestabilitat que ens creuà durant la nit. Això va fer que a primera hora del matí encara quedessin alguns cúmuls i també altocúmuls castellanus, els quals ajudaren a crear un bonic joc de llums i ombres que formà els coneguts rajos crepusculars.

Els raigs crepusculars són raigs de llum solar que semblen irradiar des d'un punt únic al cel. Aquests raigs, flueixen a través d'obertures en els núvols creant columnes d'aire il·luminat pel sol separades per zones més fosques. Són gairebé paral·lels, però semblen divergir causa de la perspectiva lineal.
Sovint es produeixen quan els núvols oculten parcialment els raigs del sol. Diversos compostos de l'aire dispersen la llum del sol i fan que aquests raigs siguin visibles, a causa de la difracció, reflexió i dispersió.


Sortida de sol d'ahir dijous amb l'atmosfera ben carregada de pols en suspensió. Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.

Tota aquesta polseguera ubicada a l'atmosfera sembla que tindrà les hores comptades. Tal com us vaig avançar en un anterior article, entre avui divendres i demà dissabte, es preveu un canvi de masses d'aire a causa d'una nova situació de nord que ha d'escombrar aquesta pols.
Degut al pas d'un sistema frontal acompanyat per un embossament d'aire fred en altura, amb isotermes de -13/-14ºC a 500hPa, avui divendres tindrem un xoc de masses d'aire força important que farà crèixer ruixats i tempestes cap a l'interior del Principat, les quals poden ser localment fortes i deixar calamarsa o pedra.
A Palamós preveiem que ens pugui arribar algun petit ruixat desgastat a la tarda i fins la nit, la qual cosa aniria molt bé per esbandir la pols dels carrers i altres coses que s'acumulen.
Acompanyant les minces precipitacions que ens puguin afectar, el termòmetre tendirà a anar cap avall i podrà refrescar un xic, alhora que en el nostre sector costaner entraria tramuntana a 20 km/h de mitjana, amb alguna ratxa de 50 km/h.
De cares a demà dissabte la tramuntana seguiria, però amb menys intensitat, fins a desaparèixer amb el pas de les hores.
En relació a l'estat del cel, es preveu que demà dissabte encara es mantinguin abundants núvols alts i mitgencs que poden tapar el sol durant molts moments. Per diumenge i en dies posteriors tindrem un ambient assolellat i plàcid, amb calor pròpia d'aquestes dates.


Sortida de sol d'ahir dijous amb l'atmosfera ben carregada de pols en suspensió, raigs crepusculars i núvols mitgencs.

Pel que fa a les temperatures màximes que van registrar-se ahir dijous 21 de juliol al Baix Empordà, es veu com els valors van experimentar una baixada generalitzada, a causa de l'allunyament progressiu de la bombolla d'aire càlid, al cel enterbolit i a la manca de vent destacable.
Per exemple, a La Tallada d'Empordà la màxima va baixar 3,9ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà va descendir 2,3ºC i a Monells baixà 1,8ºC. L'excepció apareix a Palamós, on la màxima va ascendir 0,1ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 32,3ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 25,5ºC de Palamós van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van pujar de forma molt important a tot arreu a causa dels núvols, siguent la pujada especialment destacada a l'interior, la qual cosa va deixar-nos la nit més càlida de l'estiu, amb mínimes tropicals a tot arreu.
Per exemple, a Monells la mínima va pujar 6,2ºC respecte el dimecres, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 5,6ºC i a Torroella de Montgrí pujà 5,4ºC. A Palamós la mínima va ser 2,6ºC més alta que la del dia anterior.
Els 20,4ºC de Monells i de Torroella de Montgrí van ser les mínimes més baixes del dia, per contra, els 21,8ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 21 de juliol al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,3ºC (20,4ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,7ºC (20,9ºC)., La Tallada d'Empordà 29,7ºC (20,5ºC)., Torroella de Montgrí 29,0ºC (20,4ºC)., Castell d'Aro 27,7ºC (20,7ºC).

Més dades meteorològiques d'ahir dijous 21 de juliol del 2016 a Palamós., temperatura màxima 25,5ºC, mínima 21,8ºC. Estat del cel: a 1ª hora del dia cel marronós a la sortida de sol degut al polsim del Sàhara, a més de 3/8 Ac i Cu., matí de sol o resol enterbolit pel polsim, amb cel blanquinós i entre 2/8 i 3/8 Ac., tarda enterbolida pel polsim del Sàhara i aparició de 2/8 Ci i Ac., al vespre augment nuvolós amb 4/8 Ac. Vent: fins les 06:00h va bufar vent de direcció variable, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component O i OSO, a 2/5 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de les 08:00h vent del SO, S i SSO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:00h vent del S, SO i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:00h vent del S, SO i SSO, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del S, SO i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 22:00h hi va haver vent en calma. Ratxa màxima de vent 23 km/h SSO. Estat de la mar: mar de fons del SSO a primeres hores del matí, marejol, i mar arrissada la resta el dia., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 79%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Sortida de sol d'ahir dijous amb l'atmosfera ben carregada de pols en suspensió, raigs crepusculars i núvols mitgencs.